Probranim gostima nudi se paleta jela na bazi guščije paštete pa čak i "sladoled od guščije paštete sa domaćim trešnjama"

LOS ANĐELES - Ljuti rat između aktivista za zaštitu prava životinja i grupe vrhunskih kuvara vodi se u Kaliforniji na nekoliko sedmica od uvođenja zabrane guščije paštete na teritoriji ove američke države.

Pobornici zabrane izašli su na ulice posle vesti da se u nekoliko luksuznih restorana organizuju gala večere, specijalno posvećene guščijoj pašteti na kojima se serviraju razna jela pripremljena od ovog delikatesa poreklom iz Francuske.

"Bespomoćne guske se kljukaju na silu, nemojte ovde da jedete", uzvikivalo je tridesetak aktivista ispred restorana "Melis" u Santa Moniki koji ima dve Mišelinove zvezde."Mi govorimo u ime nesretnih gusaka i pataka koje očigledno nemaju pravo glasa", kazala je za AFP predstavnica Lige za zaštitu životinja, pozivajući i druge američke države da slede primer Kalifornije i donesu zakon o zabrani guščije paštete.

Revoltirani ovom merom, koja stupa na snagu 1. jula, grupa kalifornijskih kuvara formirala je Koaliciju za humane i etičke standarde poljoprivredne proizvodnje (CHEFS) kako bi otklonila predubeđenje da oni ne mare za životinje i način na koji se one uzgajaju.

Kuvar "Melisa" Džozaja Sitrin nudi probranim gostima čitavu paletu jela pripremljenih na bazi guščije paštete - od predjela do deserta "slasnih" naziva poput "Parfe od guščije paštete", "Tortelini sa guščijom paštetom" i "Zapečena guščija pašteta sa pistaćima".

Od poslastica u ponudi je "Sladoled od guščije paštete sa domaćim trešnjama". Sitrin čak prodaje i majice sa natpisom "Ne diraj moju guščiju paštetu!" sa slikom patke koja viri iz kuvarske kape. On navodi da manifestacija u čast čuvenog francuskog specijaliteta ima za cilj da ukaže na jednostranost ove zabrane čiji se promoteri ne obaziru na daleko teže oblike nemara prema životinjama u industrijskom lancu proizvodnje hrane.

"Svi sastojci koje koristim u svom restoranu potiču sa farmi gde se vodi briga o životinjama koje su uzgajane na human način", ističe Sitrin.

"Lobisti" guščije paštete podneli su nedavno peticiju kalifornijskom parlamentu, a najmanje četiri restorana u Kaliforniji je organizovalo manifestacije u korist jetrenog delikatesa. Njihovu akciju podržali su i proizvođači guščije paštete koji su poslednjih godina na meti protesta raznih organizacija za zaštitu životinja.

Oni insistiraju da njihovi metodi proizvodnje odgovaraju najvišim standardima, da nisu okrutni prema životinjama, da će zabrana dovesti do zatvaranja mnogih farmi i do gubitka radnih mesta i da je zabrana izglasana bez prethodne naučne provere. Dosad je preko 100 kalifornijskih restorana skinulo guščiju paštetu sa svojih jelovnika.