Skoro svi stanovnici Balakleje evakuisani su zbog ogromnog požara i eksplozije u skladištu municije u tom gradu, najvećeg u celoj Ukrajini.

Posle najjače eksplozije izbio je velik požar, a zatim je odjeknulo je još nekoliko manjih eksplozija. Na snimcima s lica mesta vidi se ogromni požar koji je osvetlio noćno nebo, a stanovnici javljaju da eksplodirana municija

"Prvi deo evakuacije je završen, i veći deo ljudi je odvezen autobusima. Sada se autobusi vraćaju da pokupe ostatak ljudi. Specijalci idu od kuće do kuće, da provere ima li još stanovnika", navodi se u izjavi.

To skladište municije je jedno od najvećih u Harkovskoj oblasti, a usled požara, koji je izbio oko 3 sata po lokalnom vremenu, počele su da ođekuju detonacije, zbog čega je napravljena zona bezbednosti u prečniku od sedam kilometara.

— Дядя Саша (@ddya_sasha) March 23, 2017

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva odbrane, u tom skladištu se nalazi oko 138.000 tona municije, medu kojima je najviše tenkovskih i artiljerijskih granata od 125 i 152 milimetara, prenosi Sputnjik.U Balakleji su otvorena dva evakuaciona centra, a na mesto dogadaja se uputila i zvanična komisija iz Kijeva, koju predvodi zamenik ministra odbrane Igor Pavlovski.

Šef vojnog tužilaštva Anatolij Matios napisao je na svom Fejsbuk profilu da se, prema preliminarnim rezultatima, radi o saboraži, prenosi Raša tudej.

"Državne pogranične službe pojačale su kontrolu granica na jugoistoku zemlje", napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Oko skladišta, koje još gori, uspostavljena je bezbednosna zona poluprečnika 7 kilometara, javile su RIA Novosti. Na fotografijama, objavljeniom na društvenim mrežama, vidi se hiljade automobila zaglavljenih u saobraćaju, nakon što su zvaničnici naredili evakuaciju.

Objavljeni su i privatni video-klipovi koji prikazuju veliku eksploziju i nešto što liči na rakete kako leti ka nebu a zatim pada na zemlju, prenosi RT.

Izveštaja o ranjenima i eventualnim žrtvama zastad nema.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!