Čuveni šef kuhinje Pol Bokiz (Paul Bocuse), koji je decenijama važio za "papu" francuske gastronomije, umro je u 92. godini, saopštio je ministar unutrašnjih poslova i bivši gradonačelnik Liona, Žerar Kolon.

Kako je naveo ministar na Tviteru, Pol Bokiz je umro u svojoj gostionici u Kolonž o Mon d‘Oru, nedaleko od Liona.

Pol Bokiz je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti.

Njegov restoran dobio je čak 3 čuvene Mišlenove zvezdice, od 1965. godine, a bio je proglašen i "šefom veka" 1989. i ponovo 2011. godine.

Bokiz se proslavio uvođenjem takozvane Nove kuhinje u kojoj se koristilo manje putera i pavlake, bila je zdravija a inistiralo se na svežim sastojcima i atraktivnoj dekoraciji.

Po Polu Bokizu nazvano je i prestižno takmičenje za kuvare u svetu - Bocuse d'Or (Zlatni Bokiz). Takmičenje se održava od 1987. i nezvanično se smatra svetskim prvenstvom u kulinarstvu.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP/Laurent Cipriani