"Kralj kokaina" bio je sin siromašnog kolumbijskog farmera, ali je do 35. godine postao najbogatiji čovek na svetu.

Eskobar je nadmašio svakog narko-bosa u istoriji, a na tom putu, radio je neke veoma čudne stvari.

Rođen je u Rionegru, u Kolumbiji 1949. godine. Otac mu je bio farmer, a majka učiteljica. Pre nego što je zagospodario tržištem narkotika, krao je i prodavao automobile.

80-ih, njegov kartel je zarađivao 240 miliona nedeljno, odnosno, 22 milijarde godišnje. Zahvaljujući tolikom bogatstvu, sedam godina zaredom našao se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta. Do kraja 80-ih, njegov kokain je činio 80 odsto svetskog tržišta droge, a svakodnevno je u SAD slao 15 tona droge.

Nije štedeo ni na svom luskuzu. Na svom ekstravagantnom imanju u Puerto Trifunu Eskobar je sagradio i privatni zološki vrt u kojem je imao žirafe, nilske konje, slonove i druge životinje. Tih godina, vlasti su mu oduzele ogromnu flotu koja je uključivala 142 aviona, 20 helikoptera, 32 jahte i 141 nekretninu.

Eskobar je bio odgovoran za ubistva oko 4.000 ljudi, uključujući i oko 200 sudija i 1.000 policajaca, novinara i vladinih zvaničnika.

U 27. godini oženio se Marijom Viktorijom Henao, koja je te 1976. imala samo 15 godina. Sa njom je dobio dvoje dece. Kada je Eskobar bio u bekstvu sa svojom porodicom, ćerka Manuela se razbolela, a on je navodno zapalio dva miliona dolara kako bi je ugrejao.

Kupio je avion kako bi mogao njime da prenosi svoj novac, a u gumama je čak krijumčario kokain. Piloti su za ovo krijumčarenje droge mogli da zarade i do pola miliona dolara na dan.

Kako bi uticao na izmenu zakona o izručenju, Eskobar je ponudio da otplati javni dug Kolumbije koji se tada procenjivao na 10 milijardi dolara. Mesečno je trošio oko 2.500 dolara na gumice kojima je vezivao novac.

U bogatoj kolekciji aviona, helikoptera, brodova, Eskobar je imao čak i dve podmornice kojima je krijumčario kokain do Amerike.

Uprkos svemu, pomagao je siromašne, pa je dobio nadimak "Robin Hud". Donirao je novac crkvama, bolnicama, gradio je parkove i fudbalske terene.

Najveći Eskobarov strah je bila ekstradicija. Nikako nije želeo da život provede u američkom zatvoru. Svoje bogatstvo iskoristio je da uđe u kolumbijski kongres. Ubijen je u 44. godini. Pojedinci spekulišu da se ubio jer je bio okružen specijalcima. Sahrani u Medeljinu prisustvovalo je oko 25.000 siromašnih kojima je godinama pomagao.

Kurir.rs/Biznis insajder
Foto: Instagram