3 MILIONA AMERIČKIH PRIVREDNIKA TRAMPU: Prekini s trgovinskim ratovima, VRATIĆE NAM SE ko bumberang i UNIŠTITI NAS! (VIDEO)
Foto: Reuters

apel

3 MILIONA AMERIČKIH PRIVREDNIKA TRAMPU: Prekini s trgovinskim ratovima, VRATIĆE NAM SE ko bumberang i UNIŠTITI NAS! (VIDEO)

Planeta -

Američka privredna komora je u ponedeljak osudila predsednika Donalda Trampa zbog zaoštravanja globalnih trgovinskih sporova, objavivši izveštaj u kojem se tvrdi da će carine koje nameće američka Vlada i odmazde pogođenih trgovinskih partnera poput bumeranga pogoditi američku privredu.

Komora, koja je najveća nacionala lobistička skupina i tradicionalni saveznik Trampove Republikanske stranke, ocenila je da Bela kuća svojim pokušajem da carinama zaštiti američku industriju i radnike rizikuje globalni trgovinski rat.

Analiza štetnih posledica koje bi svaka država SAD mogla da oseti zbog osvete trgovinskih partnera pogođenih carinama pokazuje da bi se Bela kuća mogla naći pod pritiskom republikanaca uoči kongresnih izbora u novembru.

Na primer, izvoz iz Teksasa u vrednosti od četiri milijarde dolara mogao bi postati meta osvetničkih carina, uključujući meso vredno 321 milion dolara, koje se svake godine izvozi u Meksiko, i stočnu hranu u vrednosti 494 miliona dolara koja se izvozi u Kinu.

Tramp je uveo carine na milijarde dolara vredan uvoz čelika i aluminijuma iz Kine, Evropske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carina i na automobilski sektor.

Komora, koja ima tri miliona članova, pohvalila je Trampa zbog smanjenja poslovnih poreza u decembru, ali povećanje napetosti u trgovinskim odnosima sa svetom dovelo je do raskoraka sa Belom kućom.

Državna administracija preti da će potkopati privredni napredak koji je bilo tako teško postići, izjavio je predsednik Komore Tom Donahju.

“Trebali bi da tražimo slobodnu i pravednu trgovinu, ali ovo jednostavno nije način za to”, dodao je on.

Na pitanje novinara o izveštaju Komore, portparolka Bele kuće Sara Sanders odgovorila je samo kako je “predsednik usmeren na pomaganje u zaštiti američkih radnika i industrija i stvaranje uslova za fer utakmicu”.

Očekuje se da će Komora potrošiti milione dolara uoči izbora u novembru kako bi pomogla kandidatima koji podržavaju slobodu trgovine, imigraciju i niže poreze. Već je podržala kandidate koji podržavaju i ciljeve tokom republikanskih predizbora.

Biznismene i investitore možda najviše zabrinjava rastuća opasnost od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dve najveće svetske ekonomije.

SAD se priprema da 6. jula uvede carine u visini 34 milijarde dolara na kineske proizvode, dok Kinezi prete odmazdom kroz uvođenje svojih carina na američke poljoprivredne proizvode i drugu robu.

Iako su Trampa uveravali da se treba odrekne trgovinskih pretnji jer bi time naštetio saveznim državama koje su ga podržale na predsedničkim izborima 2016. godine, zadnjih meseci on je postao još agresivniji.

U ponedeljak je pretio da će preduzeti mere protiv Svetske trgovinske organizacije, optužujući je da dopušta iskorištavanje SAD-a u svetskoj trgovini.

Tramp je u početku izuzeo Kanadu, članice EU-a i neke druge zemlje od uvođenja carina od 25 odsto na čelik i 10 posto na aluminijum, međutim ukinuo je izuzeće prošlog meseca u vreme kada se susreo sa liderima skupine G7 u Kvebeku.

Osveta je stigla brzo. Početkom prošlog meseca Meksiko je uveo carine na američke proizvode u rasponu od čelika, preko svinjetine do burbona, dok je EU zaračunao carine od 25 odsto na 2,8 milijardi evra uvoza iz SAD-a, uključujući farmerke i motocikle Harli-Dejvidson.

Kanada, koja je članica Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD i Meksikom, 1. srpnja je uvela osvetničke mere za 16,6 milijardi dolara američkih dobara, uključujući kafu, kečap i viski.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track