Bivši mornarički oficir Panajotis Stamatis tužio je grčkog premijera, ministre i sve zvaničnike za kriminalne aktivnosti, ubistvo i zanemarivanje dužnosti

r-grcka2.jpg
Reuters 
Borba protiv vatrene stihijefoto: Reuters

ATINA - Grčke vlasti potvrdile su da je u požarima koji su prošle nedelje pogodili okolinu Atine poginula 91 osoba, ali se još 25 ljudi vodi kao nestalo, pa bi broj mogao da poraste.
Samo nekoliko sati nakon što su vlasti saopštile da je uhvaćen čovek koji je izazvao najsmrtonosniji požar u Evropi, penzionisani mornarički oficir Panajotis Stamatis podneo je prvu tužbu protiv odgovornih, među koje je ubrojao premijera Aleksisa Ciprasa, njegove ministre, osoblje ministarstava, kao i izabrane zvaničnike pogođenih oblasti.

Svi su odgovorni

- Podnosim tužbu protiv svih odgovornih, uključujući premijera, ministre, izabrane zvaničnike Atike. Tražim da se protiv njih pokrenu optužbe za kriminalne aktivnosti, uključujući i ubistvo za izazivanje opšte opasnosti i zanemarivanje dužnosti. Nijedan od zvaničnika nije uradio ništa da evakuiše zapaljena naselja, dok su strane ambasade svojim državljanima poslale mejlove u kojima ih obaveštavaju o požaru - naveo je Stamatis.
Cipras se, inače, već našao na udaru zbog požara i loše evakuacije ugroženih, a kritikovali su ga i opozicija i Grčka pravoslavna crkva. On je u petak i sam preuzeo političku odgovornost za katastrofu, ali je branio spasilačke službe.

r-grcka7.jpg
Reuters 
Vatra je uništavala sve pred sobomfoto: Reuters

Vatrogasna brigada

Vatrogasna brigada je saopštila da je brojka od 25 nestalih ustanovljena nakon pregleda svih dostupnih informacija i izveštaja, prenosi ANA.
Forenzička služba je do sada završila proces identifikacije 59 tela nastradalih, dok treba da identifikuje još 28. Još četiri osobe podlegle su povredama u atinskim bolnicama posle požara, saopštio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije. Među nastradalima je i troje dece - dve bliznakinje i jedan dečak - čija je sudbina ražalostila celu zemlju i koji su identifikovani među poslednjima. Jedna majka je, takođe, izgubila sina (11), ćerku (13) i supruga (54), a mediji navode da je i jedna šestomesečna beba izdahnula u bolnici.
Prema podacima Centra za istraživanje epidemija i katastrofa, reč je o šumskom požaru sa najviše stradali u Evropi od 1900. godine.

PAS PREŽIVEO U PEĆI

Spasioci u Matiju u jednoj od kuća naišli su na neverovatan prizor, psa koji se od požara spasao tako što se sakrio unutar peći na drva.
- Našli smo ga u pećnici, gde se sklonio od plamena. Uprkos tome što deluje uplašeno, ima opekotine i gladan je, dobrog je zdravlja - rekao je spasilac Artemis Kirijakopulu.