Omar Abbdulaziz (27), saudijski opozicioni aktivista i blizak saradnik nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija, ispričao je kako su saudijske vlasti pokušale da ga ućutkaju.

Abdulaziz živi u Kanadi, gde je dobio azil, a novinarima Vašington posta predao je više od 10 sati tajno snimljenog razgovora s dvojicom Saudijaca sa kojima se sastao četiri puta maju u kafiću u Montrealu jer su imali za njega poruku od krunskog princa Muhameda bin Salmana lično.

Omar priča da je uključio snimanje na mobilnom i sakrio ga u unutrašnji džep jakne, pa seo kafić da ih sačeka. Kad su stigli, pitao ih je zašto su prevalili toliki put čak do Kanade samo da bi ga videli.

"Postoje dva scenarija", rekao mu je jedan glasnik koji je o Abedlazizu govorio u trećem licu iako je sedeo kraj njega. Prema prvom, on se vraća u Saudijsku Arabiju svojim prijateljima i porodici. Prema drugom, "Omar ide u zatvor."

"Koji će scenario Omar izabrati?", pitali su ga.

Da Omaru bude sve jasno, dvojica glasonoša su dovela i jednog od njegove braće. Abdulaziz ga je smirivao.

Abdulaziz priča da je sa Kašogijem radio na nekoliko projekata koji bi lako mogli da budu razlog više saudijskim vlastima da ga uklone. Kašogi mu je poslao 5.000 dolara za projekt koji su nazvali "pčele"; reč je o inicijativi za stvaranje "onlajn armije" u Saudijskoj Arabiji koja bi izazvala vladine trolove. Ideja o pčelama bila je Abdulazizova, ali Kašogi je bio oduševljen njome. Vašington post dodaje da je zanimljivo to što je Kašogi u svojim tekstovima botove saudijskih vlasti nazivao "muvama".

Trebalo je da ovaj rad bude tajna, ali Abdul aziz kaže da ga je letos provalio saudijski špijunski softver.

"Imali su sve. Videli su poruke koje smo razmenjivali. Prisluškivali su nam pozive", istakao je Abdulaziz.

Na njegovom snimku čuje se kako mu dvojica izaslanika više puta ponavljaju da ih je poslao krunski princ lično. Spomenuli su i da rade po naređenjima Sauda al Kahtanija, prinčevog glavnog stratega. A Kašogi je prijateljima nekoliko meseci pre nestanka rekao da ga je zvao baš Kahtani i da ga je savetovao da okonča svoj dobrovoljni egzil i da se vrati u zemlju.

"Džamala su saudijski botovi strašno vređali. Nameračili su se na njega kao da on lično predstavnik zapadnih medija", priča Abdulaziz. On dodaje da mu je upravo Kašogi savetovao da se, ako prinčevi izaslanici stupe u kontakt s njim, nađe s njima na javnom mestu i da nikako ne pristane da se zajedno vrate u zemlju.

"Rekao mi je: ako hoćeš da uzmeš pare koje ti daju, to je tvoja stvar. Ali ne idi nazad s njima, ne veruj im", priča Abdulaziz. I baš je jedan od prinčevih poslanika rekao Abdulazizu da je Kašogi "glavobolja", ali da razmišlja da se vrati u Saudijsku Arabiju, a i Omar bi trebalo.

"Omare, nismo hteli da se neki ministar ili ambasador dogovara s tobom. Želeli smo da to bude vrh piramide, princ. Niko ne rešava bolje ovakve stvari od princa lično", rekao je jedan od njih. Obećali su mu novac čim se vrati u Saudijsku Arabiju, ali nije mu palo na pamet da se vraća.

"Počeli su sa šargarepom. Da bi me ubedili da se vratim, poveli su mog brata", kaže Abdulaziz. Ljubazno je odbio ponudu i dvojica izaslanika su se vratila kući bez njega.

Abdulaziz je zamolio Vašington post da ne otkriva identitet njegovih posetilaca, ali ipak je usledila odmazda. Početkom avgusta njegova dva mlađa brata uhapšena su u Saudijskoj Arabiji zajedno sa grupom njihovih prijatelja. Zbog toga je kontaktirao s jednim od izaslanika, a ovaj mu je rekao da su uhapšeni na društvenim mrežama mnogo pričali o njegovim profilima.

"Hakovali su mi telefon i zatvorili mi braću, kidnapovali i možda ubili moje prijatelje. Sad neću stati", poručio je Abdulaziz.

Kurir.rs/The Washington Post

Foto: Printscreen CBS News, AP, Reuters