Dečak Hulen (2) upao je u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme blizu Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara.

Spasioci će 12. dana spasavanja napokon ući u rupu koju su prethodno proširili kako bi u nju stale cevi i kapsule sa spasiocima i rudarima. U kapsuli će ići 60 metara, a poslednja četiri, koliko ih deli do Hulena, prekopaće rukama.

epa-mal.jpg
EPA 
foto: EPA


Osam rudara, 10 spasilaca i osam vatrogasaca učestvovaće u poslednjem koraku akcije. Koordinator spasavanja, Anhel Garsija Vidal tvrdi da će im biti potrebno najviše 24 sata da dođu do dečaka.


Inženjeri su prošle nedelje iskopali zemlju kako bi napravili paralelan otvor dubok oko 60 metara, pre nego što krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dve rupe. Nadali su se kako bi mogli da prođu tunelom u potragu za Hulenom ali to zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara nije bilo moguće. Rupa u koju su hteli da uguraju cev bila je preuska pa su morali da je prošire.

"Sada vidimo malo svetla, osećamo se mrtvi, ali se nadamo da će nam anđeo naše dete vratiti živo", rekao je otac Hose (29) pre nekoliko dana.

Kurir.rs/24sata.hr
Foto: EPA