Hiljade lavova se uzgajaju u Africi kako bi poslužili za lov, a njihove kosti se koriste i u medicinske svrhe na Dalekom istoku. Ovu strašnu praksu raskrinkao je bivši britanski poslanik Lord Eškroft posle godinu dana istraživanja.

Eškroft je optužio britansku vladu da učestvuje u toj trgovini jer nije uspela da zabrani uvoz proizvoda koji se prave od ovih životinja.

Kako se navodi, pojedini lavovi se drže u kontrolisanom okruženju, oivičeni žicom, gde dolaze lovci iz svih krajeva sveta, uključujući i Britance. Oni plaćaju hiljade dolara za ubijanje lavova samo iz zabave.

lav.jpg
YouTube/Printscreen 
Lord Eškroftfoto: Youtube/Printscreen

U istraživanju u Južnoj Africi, koje je nazvao "Operacija Simba", Eškroft je otkrio kako lavove tove hranom s ciljem da ih koriste u "medicinske svrhe" ili kao nakit na istoku, odnosno, da bi lovci na njima zarađivali novac.


Životinje često ubijaju s male udaljenosti kako bi mogli da se fotografišu sa "trofejima" i uzmu njihovu grivu kao nagradu.


Eškroft je pratio jednog Britanca kome je platio 4.500 evra za ubijanje lava Simbe.

lav3.jpg
YouTube/Printscreen 
foto: Youtube/Printscreen

Simba koji je trebalo da bude pušten da britanski lord može da ga ubije, kasnije je spasen i pušten u divljinu. Simba je spasen samo nekoliko sati pre nego šti bi bio ustreljen.


Eškroft je pokazao i pismenu prepisku koju je vodio s tim Britancem.

Dao mu je i savet kako da prokrijumčari mrtvu životinju u Veliku Britaniju.

Prema uputstvima tog Britanca, griva zaklanog lava najlakše se neopaženo unosi u zemlju tako da se stavi u trup jelena jer je tako carinicima gotovo nemoguće da je otkriju.

lav2.jpg
YouTube/Printscreen 
foto: Youtube/Printscreen


Tokom svog boravka na farmi lavova otkrio je da su za dva dana ubijena 54 lava u samo jednoj klanici. Njihove kosti bi se potom slale firmama koje ih koriste za "tradicionalnu" azijsku medicinu.

Opisao je i stravične scene iz klanice - mrtve lavove koji oguljene kože leže na podu, gomile iznutrica i kostiju razbacane po prostorijama.


Osim toga, otkrio je i da lavove i tigrove ukrštaju s ciljem da se stvori veća i impozantnija vrsta životinja za lovce na trofeje.

Inače, broj lavova koji žive u divljini dramatično je opao u poslednjih 100 godina pa se pretpostavlja da ih je ostalo tek 20.000, a pre 100 godina bilo ih je oko 200.000.

Kurir.rs/Dejl imejl
Foto: Youtube/Printscreen