Francuski premijer Eduard Filip izrazio je danas želju za "otvaranjem novog prostora za politički dijalog sa Rusijom" primivši svog ruskog kolegu Dmitrija Medveda u Avru, na severu Francuske.

"Prvi cilj je otvaranje novog prostora za politički dijalog sa Rusijom", rekao je Filip dok je Medvedev rekao da je "zamrzavanje kanala za komunikaciju najgore od svega".

Francusko-ruski odnosi su u zastoju posle ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške Rusije pobunjenicima na istoku Ukrajine što je dovelo do sankcija Evropske unije (EU) protiv Moskve.

Filip je uprkos tim merama odbacio zamisao da "Francuska i Rusija ne razgovaraju".

"To ni za šta ne vredi", rekao je francuski premijer posle sastanka sa svojim ruskim kolegom u gradskoj upravi Avra čiji je Filip bio gradonačelnik od 2010. do 2017. godine.

Medvedev je pomenuo saradnju u privredi i kulturi i istakao da je Francuska najveći strani poslodavac u Rusiji, zahvaljujući aktivnostima velikih preduzeća, kao što su proizvodjač automobila Reno i firma za maloprodaju Ošan.

Filip i Medvedev će završtiti susret radnom večerom, a razgovarali su i o medjunarodnim pitanjima, medju kojima o Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: Profimedia)