Gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, usvojio je Zakon o sprečavanju Bregzita samo dan pošto je to uradio i donji dom, Dom komuna.

Donji dom bi sada trebalo da u ponedeljak razmotri amandmane Doma lordova i tako omogući vladi da predstavi zakon kraljici Elizabeti II.

Predloženi zakon poslanici su usvojili u sredu, 4. septembra, i naneli snažan udarac premijeru Borisu Džonsonu, koji želi da 31. oktobra izvede zemlju iz EU i bez sporazuma sa njom, podseća BBC.

Tim zakonom, koji su podržali opozicioni poslanici i pobunjeni poslanici Konzervativne stranke, nalaže se premijeru Borisu Džonsonu da traži od EU odlaganje Bregzita ako ne bude bilo dogovora o razlazu do 19. oktobra.

Postojale su tvrdnje da bi pristalice Bregzita mogle namerno da odlože usvajanje zakona da ne bi dobio saglasnost kraljice pre nego što parlament bude raspušten naredne nedelje.

Lider laburista Džeremi Korbin ranije je rekao da njegova stranka zahteva da zakon dobije saglasnost kraljice pre nego što razmotri prihvatanje Džonsonovog predloga za raspisivanje izbora.

Kurir.rs/Agencije

Foto: EPA, Printscreen Facebook/Sputnik