Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za nepoželjnog, persona non grata, i pozvale na održavanje novih, "slobodnih" izbora u toj zemlji.

Izjavu su potpisali Evropska narodna partija, Obnovljena Evropa, Progresivni savez socijalista i demokrata i frakcije Zelenih, preneo je Sputnjik.

"Predsednički izbori 9. avgusta u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Verodostojni izveštaji dokazuju pobedu Svetlane Tihanovske. Zbog toga ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika i smatramo ga persona non grata u Evropskoj uniji. Pridružujemo se beloruskom narodu u njegovom zahtevu za novim i slobodnim izborima", navodi se u zajedničkoj izjavi evroparlamentaraca.

Partije Evropskog parlamenta podržale su odluku Ministarstva spoljnih poslova EU o pojedinačnim dodatnim sankcijama Belorusiji i pozvale da one što pre budu uvedene.

"Pozdravljamo odluku ministara spoljnih poslova EU o "crnoj listi" svih zvaničnika odgovornih za nasilje i falsifikovanje predsedničkih izbora. Apelujemo da spisak bude što pre sastavljen kako bi se osobama koja su izvršile ova krivična dela zabranio ulazak u EU i blokirala njihova imovina", navodi se u izjavi.

EU parlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od mešanja u situaciju u Belorusiji.

Parlamentarci su takođe osudili upotrebu sile nad mirnim demonstrantima i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima.

"Tražimo momentalno osobađanje svih koji su pritvoreni pre i posle predizborne kampanje", navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6.700 ljudi.

MERKELOVA DEMANTOVALA DA GA JE ZVALA

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije razgovarala sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom od 9. avgusta, saopštio je portparol nemačke vlade.

Merkel se sa Lukašenkom, prema rečima protaprola, poslednji put čula 9. avgusta, na dan izbora, prenosi agencija Rojters.

Lukašenko je izjavio ranije da ga je Merkel zvala u nedelju i zatražila da razgovara s njim.

Kurir.rs/Tanjug