Uraganu Laura koji se približava obalama Teksasa brzinom od preko 200 kilometara na sat, nedostaju još samo sedam kilometara na sat brži udari vetra da bi iz kategorije 4 prešao u kategoriju 5, najvišu po kategorizaciji Nacionalnog centra za uragane SAD.

Ovaj uragan bi, prema oceni stručnjaka, mogao biti najjači koji je ikada do sada pogodio priobalne oblasti Teksasa i Luizijane, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Laura, koju meteorolozi nazivaju "smrtonosna nepogoda", stići do kopna SAD ovoga jutra po američkom vremenu i prouzrokovati katastrofalna razaranja.

Uragan je sinoć lociran na oko 145 kilometara južno-jugoistočno od Port Artura, država Teksas, procenjuje se da će prvi kontakt s kontinentalnim delom SAD pratiti udari vetra i do 240 kilometara na čas, ali da će kasnije, u unutrašnjosti susedne države Luizijane, dostizati brzinu i od preko 320 kilometara na sat.

Port Artur je od juče poslepodne podsećao na avetinjski grad sa samo par otvorenih benzinskih pumpi i prodavnica pića.

"Ljudima je sada potrebna njihova doza alkohola", rekla je prodavačica u radnji sa alkoholnim pićima u razgovoru sa izveštačem Rojtersa, rekavši da namerava da ostane kod svoje kuće i "isprati Lauru".

Lokalne vlasti strahuju od poplavnog talasa i podsećaju da mesto očekivanog udara Laura na kontinentalni deo Amerike, duž granice Teksasa i Luizijane, nije zaštićeno barijerom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/AFP/RAMMB/NOAA