Nakon žetve pirinča u ovom delu centralnog Tajlanda, jato od oko 10.000 pataka pušta se farme i instinktivno hrli ka poljima kako bi se u slast najelo štetočine poput puževa koji se u njima kriju.

Ovakav način uzgajanja pataka u područjima gde se sadi pirinač već je dugo tradicija. Tajlanđani je zovu "poljski juriš pataka“.

profimedia0408668194-patke-tajland.jpg
Foto: Profimedia / Chaiwat Subprasom

Patke se dovode se na polja nakon 20 dana u uzgajalištu i odgajaće se u pokretu narednih nekoliko meseci.

Nakon slobodnog lutanja poljima oko pet meseci, vraćaju se na farmu gde će narednih nekoliko godina nositi jaja.

"Korist ovakvog uzgajanja je u tome što smanjujemo troškove za ishranu pataka“, rekao je Apivat Čalermklin (34), uzgajivač koji je posao nasledio od svog oca.

"Istovremeno, uzgajivači pirinča nemaju troškove za hemikalije i pesticide, tako da priroda sve odradi sama" dodao je.

Tu nije kraj koristi od pataka. Natopljena pirinčana polja ostaju dobro utabana nakon ovog stampeda tako da se lakše uzoru, ali i nađubrena tokom pačije gozbe.

Mnoštvo štetočina poput insekata i puževa patke u slast potamane za nedelju dana na površini od oko 676 hektara.

patke-2.jpg
Foto: Youtube prtscr / NTV Houston

Ovaj jednostavan i prirodan način koji spaja interese ugrajivača živine sa uzgajivačima pirinča, koji je u ovom području tradicija, sada služi kao odličan primer farmerika koji žele da se okrenu prirodnijem i zdravijem načinu proizvodnje.

Kurir.rs / Reuters / Foto: Youtube prtscr, Profimedia