Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doneoje naredbu da kompletna granica Belorusije sa Ukrajinom bude zatvorena, jer je utvrđeno da je u zemlju ušla velika količina oružja i municije.

"Velika količina naoružanja i municije došla je iz Ukrajine u Belorusiju. Zbog toga naložio sa graničnim trupama, da kompletna granica sa Ukrajinom bude zatvorena", stoji u Lukašenkovoj naredbi vladinim snagama.

"Jedinio miroljubivi građani mogu da uđu u Belorusiju", dodao je beloruski predsednik.

Nešto ranije Lukašenko je saopštio i da su bezbednosne snage u zemlji otkrili uspavane ćelije takzvane odrede "SAMODBRANE" koje je optužio da su povezani za zapadnim i nekim susednim zemjama, a tu misli pre svega na Nemačku, SAD, Poljska, Litvanija, kao i Ukrajina.

Cilj tih terorističkih ćelija je smena vlasti silom. Napravljen je Telegram kanal ‘Odredi samoodbrane Belorusije’, bilo je 2.500 pratilaca … To je njihova borbena rezerva. Znamo ih. I pažnja: čet pripada državljaninu Nemačke, gospodinu De Hofmanu, ranije državljaninu Rusije i Ukrajine“, rekao je on i dodao da je glavna moderatorka državljanka Rusije.

Beloruski lider je otkrio da su ti odredi pokušali da unište komunikacioni centar ruske vojske u mestu Vilejka, ali su svi učesnici u roku od dva dana otkriveni i uhapšeni. To je, prema njegovim rečima, bila tema njegovog telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kurir.rs/A.M./Sputnjik