Jedna kraft pivara u Sidneju udružila se sa Tehnološkim fakultetom u borbi protiv klimatskih promena.

Pivara Jang Henriz Bruing iz Sidneja u proizvodnji svog piva koristi alge, odnosno alge im pomažu da smanje emisije ugljen-dioksida.

Kako je BBC-u objasnio Oskar Mekmanon, pivara kupi CO2 sa vrha bureta za fermentiranje i njime "hrani" mikroalge, odnosno fitoplanktone koje tako proizvode kiseonik.

Mikroalge ili fitoplanktoni žive u vodi, koja čini 70 procenata planete, i proizvode kiseonik. Kada ih pivari "nahrane" svojim CO2, fitoplanktoni osim što proizvedu nove alge, proizvode i kiseonik.

Mekmanon procenjuje da se na godišnjem nivou taj učinak može ilustrovati kao da su srušili stambeni blok i umesto njega se pojavilo 20 godina staro drveće.

Naučnici sada razmatraju i druge upotrebe mikroalgi, uključujući bioplastiku, baštenske proizvode, a možda čak i hranu.

Kurir.rs/BBC