Gotovo trećina svih vrsta drveća na svetu mogla bi da nestane, dok su stotine na granici da nestanu, navodi se u izveštaju stručnjaka botaničarske organizacije BGCI (Botanic Gardens Conservation International).

U izveštaju o stanju svetske populacije drveća, navodi se da 17.500 vrsta drveća, oko 30 posto ukupno, je u rizičnoj zoni i moglo bi da nestane. Čak 440 vrsta ima manje od 50 jedinki u divljini.

Sve ukupno, broj ugroženih vrsta drveća duplo je veći od broja ugroženih životinjskih vrsta, ptica, vodozemaca i reptila zajedno, navode stručnjaci. "Ovaj izveštaj je poziv na uzbunu svima u svetu. Drveću je potrebna pomoć", rekao je generalni sekretar BGCIa Pol Smit.

Među najugroženijim su vrste magnolija i tropskog drveća iz porodice dipterokarpovki, koje mahom rastu u tropskim kišnim šumama. Hrast, javor i abonovina su takođe ugriženi.

Drveće ima vitalnu ulogu u borbi protiv globalnog zagrevanja i klimatskih promena i nestanak makar jedne vrste drveta moglo bi da izazove gubitak mnogih drugih, podseća Rojters.

"Svaka vrsta je bitna milionima drugih vrsta koje zavise od drveća, i ljudima u celom svetu", rekao je Smit.

U izveštaju se navodi i da je najviše ugroženih vrsta u Brazilu - 1788 njih. Drveće je najugroženije i u Indoneziji, Maleziji, Kini, Kolumbiji i Venecueli. Tri najveće pretnje drveću su poljoprivreda, seča šuma i stočarstvo, dok su klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi pretnje koje su se relativno skoro pojavile.

Najmanje 180 vrsta drveća je direktno ugroženo porastom nivoa mora i vremenskim nepogodima, naročito ostrvske vrste poput magnolija sa Kariba. "To je naričito zabrinjavajuće jer mnoga ostrva imaju vrste drveća koje ne postoje nigde drugde", navodi se u izveštaju.

Kurir.rs