Ključno pitanje nakon povratka talibana na vlast u Avganistanu je njihov odnos sa dugogodišnjim saveznikom Al Kaidom.

Al Kaida je vezana za talibane obećanjem na vernost (bai'ah) - koje je 1990-tih Osama Bin Laden prvi put ponudio svom talibanskom kolegi mula Omaru.

w-02723153-osama-bin-laden.jpg
EPA / Department of Defense 
foto: EPA / DEPARTMENT OF DEFENSE
mula-omar.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen Yt

Obećanje je više puta obnavljano odtad, iako to talibani nisu uvek javno priznavali, piše BBC.

Nakon dogovora o primirju 2020. godine sa SAD, talibani su se složili da neće dozvoliti da Al Kaida i ni jedna druga ekstremistička grupa neće delovati na teritoriji koja je pod njihovom kontrolom. Oni su to ponovili nekoliko dana nakon preuzimanja Kabula 15. avgusta.

Međutim, izgleda da ni oni nisu javno odbacili Al Kaidu, a Al Kaida sigurno nije ublažila svoju retoriku prema SAD-u.

Značenje obećanja (zakletve)

Arapska reč bay'ah je termin koji znači obećanje na lojalnost muslimanskom vođi i temelj je odanosti između mnogih džihadističkih grupa i njihovih pripadnika.

To uključuje obaveze za obe strane, uključujući poslušnost one koja nudi obećanje vođi. Odustajanje od zakletve smatra se ozbiljnim prekršajem u islamu.

U slučaju Al Kaide, ona se efektivno podređuje talibanima, dodelivši počasnu titulu "zapovednika vernih" talibanskom vođi i njegovim naslednicima.

Verovatno je to bio faktor odbijanja da mula Omar preda Bin Laden Amerikancima nakon napada 11. septembra, što je dovelo do invazije koju su predvodile SAD 2001. godine.

Jedan poznati primer kršenja obećanja dogodio se kada je jedan ogranak Al-Kaide u Iraku odbio da se pridržava svojih obećanja centralnoj komandi, što je dovelo do njenog odvajanja i kasnije ponovnog pojavljivanja kao grupa Islamska država (ID).

ID i Al-Kaida ostaju žestoki rivali.

ID-K - provincija Korasan - regionalna je organizacija ID u Avganistanu.

Al Kaida nije jedina džihadistička grupa koja je dala obećanje talibanima.

Pakistanski talibani su ranije obećali lojalnost i nedavno je obnovili nakon što je Avganistan ponovo pao u ruke talibana.

Zakletva mrtvom čoveku

Nakon smrti Bin Ladena 2011. godine njegov naslednik Ajman al Zavhari ponudio je svoje obećanje mula Omaru.

To je obnovljeno 2014. godine nakon što je ID proglasila kalifat u delovima Iraka i Sirije.

Međutim, u julu 2015. godine talibani su objavili da je mula Omar umro dve godine ranije, tako da je al Zavhari dao zakletvu mrtvom čoveku.

A iste godine svoju zakletvu je al Zahvari dao novom vođi talibana zaklinjući se da će osloboditi svaku stopu muslimanske zemlje.

Kada je trenutni vođa Hibatulah Akundžada preuzeo vođstvo nad talibanima u maju 2016. godine talibani nisu javno dobili novo obećanje od al Zavharija, niti su ga odbili.

taliban.jpg
Pictures From History / AKG / Profimedia 
foto: Pictures From History / AKG / Profimedia

Ova nejasnoća u vezi sa trenutnim statusom zakletve je u središtu stalne neizvesnosti u odnosu između dve grupe.

Šta dalje?

Po povratku na vlast, talibani su ''razapeti'' u dva pravca.

Njihove veze sa Al Kaidom daju talibanima kredibilitet u džihadističkim krugovima, a istorijska lojalnost prema Al Kaidi znači da možda neće želeti da napuste svog saveznika sada kada su na vlasti.

Ali talibani su i dalje vezani svojim obavezama prema američkom mirovnom sporazumu i pragmatičnim pristupom upravljanju koji su zastupali.

U čestitkama Al Kaida i njeni regionalni ogranci hvalili su avganistansku grupu zbog njihove pobede.

Izveštaj o dolasku Amin al-Huka, bliskog saradnika Bin Ladena u Avganistan, sugeriše da veze između dve grupe i dalje postoje.

A Al Kaida navodno održava jake veze sa mrežom Hakani, koja je deo talibana.

Ovo pitanje ilustruje suštinsku dilemu sa kojom se suočavaju talibani. S jedne strane, oni žude za priznanjem na međunarodnoj sceni i koristima koje to donosi - ali to u velikoj meri zavisi od njihovog odbacivanja ekstremizma.

S druge strane, ne mogu lako zanemariti svoje savezništvo duže od 20 godina sa Al Kaidom.

Kurir.rs