Broj novozaraženih korona virusom u Nemačkoj je u porastu, a državni institut za epidemiologiju Roberta Koha u petak predviđa još snažniji rast u narednim nedeljama.

"Mora se uzeti u obzir da će se u nastavku jesenjeg perioda i predstojeće zime naglo ubrzati porast broja novih slučajeva", navodi se u saopštenju Instituta Robert Koh.

Broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u protekloj sedmici u petak iznosio je 95,1, što je značajno povećanje u odnosu na septembar kada je incidenca iznosila 65.

Trenutno je 66,1 odsto odraslih građana potpuno vakcinisano, a 69,1 odsto je primilo prvu dozu vakcine.

Istovremeno, regionalne razlike su velike, a najmanji broj vakcinisanih beleži savezna država Saksonija.

Zdravstveni stručnjak Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Karl Lauterbah smatra da je za povećanje broja novoobolelih krivo kašnjenje u procesu vakcinacije građana.

„Ono što nam nedostaje je ciljana kampanja. Moramo se direktno obratiti nevakcinisanima ", rekao je Lauterbah.

Posebno je upozorio građane migrantskog porekla.

"Moj utisak je da još nismo došli do ove grupe građana", rekao je zdravstveni stručnjak iz SPD-a, stranke koja će verovatno predvoditi sledeću vladu.

Udruženje lekara intenzivne nege upozorilo je na moguće zastoje u zdravstvu zbog nedostatka zdravstvenih radnika.

„U narednom periodu moramo voditi računa o pogoršanju zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju Nemačkog udruženja lekara intenzivne nege i odeljenja za hitne slučajeve (DIVI).

Jedan od razloga je i veliki broj otkaza zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Značajni skokovi u broju novih infekcija, prema Institutu Robert Koh, potvrđeni su u medicinskim ustanovama i staračkim domovima, ali se i dalje najveći broj novozaraženih beži kod mladih i dece, starosne grupe koja nije obuhvaćena. merama vakcinacije.

Institut Robert Koh smatra da će se broj vakcinisanih zaraženih korona virusom u budućnosti povećati, što je i očekivano, s obzirom na porast broja vakcinisanih i trenutnu visoku incidenciju.

Kurir.rs/24sata.hr