BRITANIJA MORA DA BUDE KAŽNJENA ZA PRIMER DRUGIM EU ZEMLJAMA KOJE BI DA ODU: Oštra poruka francuskog premijera Borisu Džonsonu
Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

spor u lamanši

BRITANIJA MORA DA BUDE KAŽNJENA ZA PRIMER DRUGIM EU ZEMLJAMA KOJE BI DA ODU: Oštra poruka francuskog premijera Borisu Džonsonu

Planeta -

Britanija mora biti kažnjena zbog Bregzita kao primer drugim državama EU da je "izlazak štetniji nego ostanak", rekao je francuski premijer Žan Kasteks.

U daljoj eskalaciji spora Britanije i Francuske oko prava na ribolov u Lamanšu, Kasteks je pisao predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tražeči njenu podršku za tvrđi stav prema Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pariz je do sada zapretio da će pojačati kontrole britanskih brodova, usporiti carinske kontrole u Kaleu, sprečiti britanske brodove da pristanu u francuskim lukama i da će povećati tarife na račune za energiju u Džersiju.

Francuska traži od Britanije da odobri više dozvola njihovim ribarima za pristup britanskim vodama. Sukob oko prava na ribolov eskalirao je u petak kada je Francuska zadržaal jedan britanski brod, a London poručio svojoj mornarici da bude spremna za eventualni sukob.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je da će njegova vlada učiniti "sve što je potrebno“ da osigura da britanske ribarske flote mogu da obavljaju svoj "zakoniti“ posao.

U pismu, koje je preneo Telegraf, Kasteks je naveo "da je neophodno da Evropska unija pokaže svoju punu odlučnost" i primora Britaniju da poštuje sporazum postignut sa EU. "Od suštinske je važnosti da se jasno stavi do znanja evropskom javnom mnjenju da se o poštovanju preuzetih obaveza ne može pregovarati i da je izlazak iz Unije štetniji nego ostanak u njoj“, naveo je on.

Vest o tome stigla je pošto je francuski predsednik Emanuel Makron aludirao da Velika Britanija nije ispunila svoja obećanja o Bregzitu. Makron je za Fajnenšl tajms rekao da je na kocki britanski "kredibilitet".

"Kada provedete godine pregovarajući o sporazumu, a zatim nekoliko meseci kasnije uradite suprotno od onoga što je odlučeno o aspektima koji vam najmanje odgovaraju, to nije veliki znak vašeg kredibiliteta", naveo je on.

Ranije u petak, Džonson je zatražio od Makrona da "obuzda" svoje ministre koji podstiču tenzije oko prava na ribolov – i upozorio da je Velika Britanija "spremna“ da odgovori ako Pariz eskalira situaciju.

U međuvremenu, francuski ambasador u Londonu pozvan je da objasni niz pretnji u sporu oko prava na ribolov u britanskim vodama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track