Čovek od 89 godina sa Roud Ajlenda uspeo je da ostvari svoj cilj kojem je posvetio dve decenije i o kojem je maštao celog života - postao je doktor nauka fizike odbranivši svoju doktorsku disertaciju.

Manfred Štajner je nedavno uspešno odbranio svoju disertaciju na Univerzitetu Braun. Štajner kaže da je posebno srećan zbog svoje diplome jer je to ono što je oduvek želeo, i zato što je prevazišao zdravstvene probleme koji su mogli da poremete njegove studije.

"Ali uspeo sam, a ovo je bila vrhunsk atačka u mom životu, da je dostignem“, rekao je u sredu u svom domu u Istočnom Providensu.

Kao tinejdžer u Beču, Štajner je dobio želju da postane fizičar nakon čitanja o Albertu Ajnštajnu i Maksu Planku. Divio se preciznostima fizike.

Ali posle Drugog svetskog rata, majka i ujak su ga savetovali da bi studiranje medicine bio bolji izbor u turbulentnim vremenima. Diplomirao je medicinu na Univerzitetu u Beču 1955. i preselio se u Sjedinjene Države samo nekoliko nedelja kasnije, gde je imao uspešnu karijeru proučavajući krv i bolesti krvi.

Štajner je studirao hematologiju na Univerzitetu Tafts i biohemiju na Tehnološkom institutu u Masačusetsu pre nego što je postao hematolog na Univerzitetu Braun. Postao je redovni profesor i vodio hematološki odsek na medicinskom fakultetu u Braunu od 1985. do 1994. godine.

Štajner je pomogao da se uspostavi istraživački program iz hematologije na Univerzitetu Severne Karoline, kojim je rukovodio sve dok se nije povukao iz medicine 2000. i vratio se na Roud Ajlend.

Štajner i njegova supruga Šila, koja ima 93 godine, u braku su od 1960. godine. Imaju dvoje dece i šestoro unučadi. Ovog meseca će proslaviti svoj 90. rođendan.

Štajner je smatrao da su medicinska istraživanja zadovoljavajuća, ali to nije bilo isto što i njegova fascinacija fizikom.

"Bilo je to nešto poput želje koja mi se nikad nije ispunila, što mi je uvek bilo urezano u pamet" rekao je.

"Uvek sam mislio, znate, kada završim sa medicinom, zaista ne želim da svoj život provedem samo sedeći i možda malo igrajući golf ili radeći nešto slično. Želeo sam da ostanem aktivan.”

Sa 70 godina počeo je da pohađa osnovne studije na Braunu. Planirao je da pohađa nekoliko kurseva koji su ga zanimali, ali je do 2007. godine prikupio dovoljno kredita da upiše doktorski program.

Profesor fizike Bred Marston bio je skeptičan kada je Štajner ušao na časove kvantne mehanike. Marston je predavao postdiplomskim studentima u 40-im, ali nikada u 70-im. Tada je shvatio koliko je Štajner bio ozbiljan po tom pitanju i koliko je naporno radio.

Marston je postao Štajnerov savetnik za njegovu disertaciju.

Kurir.rs / AP, Foto: AP/Stew Milne