Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da ne isključuje mogućnost održavanja referenduma o budućem statusu ratom razorenog istoka Ukrajine i Krimskog poluostrva, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Zelenski nije detaljnije govorio o tome kako i kada bi taj referendum mogao da bude održan ali je rekao da je to jedna od opcija kako bi se oživio zaustavljeni mirovni proces u istočnoj Ukrajini i prekinuo sukob sa susednom Rusijom.

Ukrajina proteklih nedelja pokušava da obezbedi podršku zapadnih saveznika, optužujući Rusiju da gomila hiljade vojnika blizu granice, jer se, navodno, priprema za vojnu ofanzivu.

Odnosi Kijeva i Moskve prekinuti su nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. godine, a proruske snage okupirale istočni deo Ukrajine Donbas, koji Kijev želi nazad. Kijev kaže da je u sukobima od tada stradalo oko 14.000 ljudi.

"Ne isključujem referendum o Donbasu generalno. Mogao bi biti o Donbasu, mogao bi biti o Krimu, mogao bi biti o završetku rata generalno. Pa može biti da nam neko, ova ili ona država može ponuditi određene uslove", rekao je Zelenskj za TV 1+1.

Zelenski je pozdravio potez američkog predsednika Džoa Bajdena koji se "lično" angažovao na završetku rata u istočnom delu Ukrajine. Rekao je i da je Bajden preneo ruska uveravanja da Moskva neće dovesti do eskalacije sukoba.

Takođe, Zelenski je ponovio da ne isključuje direktne razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rusija je u petak zatražila od NATO da povuče obećanje dato 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obaveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njenu bezbednost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg usprotivio se u petak svakom uplitanju Rusije u veze Saveza i Ukrajine.

"O vezi NATO i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i niko više", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Rusija tvrdi da ne planira napad na Ukrajinu, ali optužuje Kijev i Vašington za destabilizirajuće ponašanje i traži bezbednosne garancije za sebe.

Ukrajina odbacuje zahteve Moskve kao nezakonite.

Kurir.rs/Agencije