Ksavijer Novel Goma bio je najkonzervativniji i najmlađi španski biskup pre nego što se oženio Silvijom Kabaljol.

Najmlađi španski biskup lišen je svih crkvenih zvanja jer se se oženio, i to autorkom satansko-erotskih romana.

"Biskup Solsone Ksavijer Novel Goma oženio se Silvijom Kabaljol 22. novembra na građanskoj ceremoniji u gradu Surija u provinciji Barselona", navela je episkopalna konferencija u saopštenju i dodaje da je svaki pokušaj braka, makar on bio i civilne prirode, povod za suspenziju.

Goma će zadržati titulu biskupa ali neće moći da izvršava njednu ulogu biskupa, uključujući pružanje pomazanja i predavanje.

Novel je postoa najmlađi biskup u Španiji kada je 2010. sa 44 godine postavljen na čelo Solsone. Bio je izuzetno konzervativan crkvenjak koji je podržavao i promovisao "terapiju" vraćanja homoseksualaca na pravi put i egzorcizam. Kontgroverze je izazvao i otvorenom podrškom katalanskoj nezavisnosti.

Novel je podneo ostavku u avgustu iz ličnih razloga, da bi nekoliko nedelja kasnije skandalozna afera sa psihijatricom-autorkom izbila na videlo. "Zaljubio sam se i želim da sve uradim kako treba", rekao je tada biskup sajtu Religion digital.

Izabranicu njegovog srca, 38-godišnju Kabaljol koja je kvalifikovani klinički psiholog i autorka romana poput "Pakao Gabrilove požude" i drugih, njen izdavač opisuje kao "dinamičnu autorku koja je ostavila trag u izazovnom svetu književnosti remeteći moralne i etičke norme".

Osim što mu je zabranjeno da obavlja sve uloge episkopa, Crkva nije isključila i dodatne posledice po Novela koji sada radi kao agronom u Barseloni.

Kurir.rs