Propekinški kandidati odneli su ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Hongkongu.

Samo "patriote" su smele da se kandiduju na izborima koje je obeležio rekordno nizak odziv birača iritiranih mešanjem Kine u demokratske slobode tog grada.

Odziv na jučerašnjim izborima od 30,2 posto gotovo je upola manji od onog na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2016. godine.

Poslednji rezultati pokazuju da su gotovo sva poslanička mesta otišla propekinški i proestablišment orijentisanim kandidatima.

Većina od ukupno desetak "umerenih" kandidata nije uspela da uše u parlament.

Na izborima je bilo dopušteno učestvovanje samo onih kandidata koje kineska centralna vlada smatra "patriotama", odnosno, prokineski orijentisanima, što je naišlo na osudu aktivista, stranih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prethodni rekordno nizak odziv od 43,6 posto zabeležen je na izborima održanim 2000. godine, nakon povratka Hongkonga pod upravu Kine.

Smatra se da je odziv ključno pitanje, jer služi kao barometar legitimiteta izbora na kojima nema prodemokratskih kandidata, a više od trećine mesta u parlamentu bira poverenstvo sastavljeno od propekinških lojalista.

Dok neki promatrači upozoravaju da bi nizak odziv mogao da potkopa legitimitet novog parlamentarnog saziva, čelnica Hongkonga Keri Lam navodi da oko 1,3 miliona ubačenih glasačkih listića smatra "dokazom podrške unapređenom izbornom sistemu".

U dokumentu objavljenom danas, Kina je navela da će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Hongkongu u razvoju njegovog demokratskog sistema, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Kurir.rs/Agencije