Amerikanci su najavili da će podići baze i poslati trupe, a Japan je obećao logističku podršku.

Japanske i američke oružane snage napravile su plan za zajedničku operaciju u vezi sa mogućom eskalacijom situacije na Tajvanu, objavila je japanska agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz japanske vlade.

Ovakav razvoj će verovatno izazvati reakciju Kine, koja Tajvan smatra odmetnutom provincijom koja treba da se ponovo ujedini sa glavnom teritorijom Kine, navela je japanska novinska agencija.

Prema nacrtu plana, američki vojnici bi u početnoj fazi postavili privremene baze za napad na ostrvima Nansej, lancu koji se proteže od Kjušua do Tajvana, navodi Kjodo. Sa druge strane, japanske snage pružiće logističku podršku u vidu municije i goriva.

Japan, bivši kolonijalni vladar Tajvana, i SAD će verovatno postići dogovor da počnu sa formulisanjem zvaničnog plana na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane "2+2“ početkom sledeće godine, Kjodo.

Kina tvrdi da je Tajvan njihova "sveta“ teritorija i u poslednje dve godine je pojačala vojni i diplomatski pritisak da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet, podgrevajući gnev u Tajpeju i duboku zabrinutost u Vašingtonu. Tajvanska vlada kaže da želi mir, ali da će se braniti ako bude potrebno.

U oktobru je japanska vlada nagovestila odlučniji stav o agresivnom držanju Kine prema Tajvanu, sugerišući da će razmotriti opcije i pripremiti se za "različite scenarije“, istovremeno ponovo potvrdivši bliske veze sa SAD.

Ranije ovog meseca, bivši japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Japan i SAD ne mogu da stoje po strani ako Kina napadne Tajvan.

Američki zvaničnici već duže vreme navode da će, s obzirom na desetine hiljada vojnika koje SAD ima u Japanu i njegovu blizinu Tajvanu, Japan verovatno morati da igra važnu ulogu u svim vanrednim situacijama na Tajvanu.

Japan je domaćin velikim američkim vojnim bazama, uključujući i onu na južnom ostrvu Okinava koje je blizu Tajvana, i to bi moglo da se ispostavi kao ključno za bilo kakvu podršku SAD u slučaju eventualnog kineskog napada.

SAD, kao i većina zemalja u svetu, priznaju Kinu u odnosu na Tajvan, u skladu sa politikom Pekinga "jedne Kine“. Ali Vašington je najveći isporučilac oružja i saveznik ostrva i po zakonu je obavezan da mu pomogne u odbrani.

Kurir.rs/Agencije