DEESKALACIJA SITUACIJE: Samit ruskih i nemačkih zvaničnika u januaru, tema - Ukrajina
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

telefonski razgovori nisu dovoljni

DEESKALACIJA SITUACIJE: Samit ruskih i nemačkih zvaničnika u januaru, tema - Ukrajina

Planeta -

Visoki zvaničnici nemačke i ruske vlade sastaće se sledećeg meseca u nastojanju da smanje političke tenzije oko Ukrajine, rekao je u subotu izvor iz nemačke vlade.

Savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca za spoljnu politiku Jens Plotner i ruski ukrajinski pregovarač Dmitrij Kozak dogovorili su se da se sastanu uživo, posle dugog telefonskog razgovora u četvrtak, rekao je izvor Rojtersu.

Proteklih meseci organizovan je niz telefonskih razgovora između zapadnih lidera i ruskog predsednika Vladimira Putina zbog gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici i straha od invazije.

Lični sastanci između visokih zapadnih i ruskih vladinih zvaničnika bili su retki, iako je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa predsednikom Putinom u Ženevi prošlog juna.

Od dolaska na mesto nemačkog kancelara, Olaf Šolc je naglasio potrebu za dijalogom sa Rusijom o njenom vojnom angažmanu na ukrajinskoj granici ali se istovremeno pridružio zapadnim saveznicima u podršci sankcijama u slučaju invazije Moskve.

Berlin sumnja da je Rusija spremna da napadne Ukrajinu i želi da deeskalira tenzije, rekla su dva izvora iz vlade.

Kritičari optužuju Nemačku da štiti Putina zbog potrebe za ruskim gasom i kritikuju izgradnju gasovoda Severni tok 2 između zemalja, zaobilazeći Ukrajinu. Berlin kaže da Severni tok 2 nije politički projekat i da bi bio samo jedan od nekoliko gasovoda koji transportuju ruski gas u Evropu.

"Cilj nemačke strane ostaje da postigne brzo reaktiviranje normandijskog formata“, rekao je izvor iz nemačke vlade, govoreći o multilateralnim razgovorima između Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke.

Lider parlamenta SPD Rolf Mucenič rekao je Rojtersu da stranka nije "naivna” i da zna sa kim ima posla, dodajući da i dalje veruje da bi angažman mogao da pomogne u deeskalaciji situacije u Ukrajini.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track