Jedno od čuvenig Sedam svetskih čuda starog sveta - Viseći vrtovi Vavilona, zaživelo je ponovo, ovoga puta u Šangaju u Kini.

Reč je o novom trgovačom kompleksu sa novim pristupom arhitekturi.

Početna faza projekta "Tian An 1.000 drveća“ obuhvata restorane, muzeje, umetničke galerije i mesta za zabavu, zajedno sa najranijim gradskim industrijskim nasleđem.

w-57379226-sangaj.jpg
EPA / Alex Plavevski 
foto: EPA / Alex Plavevski

Stanovnici i turisti uveliko su zaintrigirani nekonvencionalnim izgledom ove građevine čija razvojna faza traje osam godina razvoja, a glavna karakteristika je drveće zasađeno na stubovima i balkonima.

Ima oko 1.000 stubova sa drvetom na vrhu svakog, što strukturi daje izgled nalik na brdo. Automatski sistem za zalivanje je zakopan u svaki od stubova kako bi se tokom cele godine održavalo više od 70 vrsta raskošnog drveća.

w-57379163-sangaj.jpg
EPA / Alex Plavevski 
foto: EPA / Alex Plavevski

Struktura - koju je dizajnirao Tomas Hedervik, britanski arhitekta iza paviljona Ujedinjenog Kraljevstva na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. - nalazi se duž puteva Moganšan i Čanghua u okrugu Putuo.

"Ovo će postati najsjajniji 'biser' duž 42 kilometra dugačke obale reke Sudžou Krik u centru Šangaja", rekao je Song Šengli, zamenik direktora Putuovog odeljenja za javnost.

Počela je izgradnja druge faze koja će biti viša građevina sa visećim baštama uz potok. Za dve godine otvoriće se kao hotel sa buticima i poslovnom zgradom.

Region uz reku je bio nekadašnje mesto prve kineske privatne fabrike brašna - najveće i najmodernije fabrike te vrste u istočnoj Aziji kada je otvorena 1900. godine.

Kurir.rs / Shine.cn, Foto: EPA / Alex Plavevski