ZAGAĐENJE PLASTIKOM JE VELIKI GLOBALNI PROBLEM Težina otpada u morima do 2040. mogla bi da premaši ukupnu težinu svih morskih riba
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / Profimedia

u vazduhu, snegu, tlu, hrani...

ZAGAĐENJE PLASTIKOM JE VELIKI GLOBALNI PROBLEM Težina otpada u morima do 2040. mogla bi da premaši ukupnu težinu svih morskih riba

Planeta -

Zagađenje plastikom hitan je globalni problem koji zahteva međunarodno obavezujući UN-ov sporazum, stoji u izveštaju Agencije za istraživanje (EIA).

U toj nevladinoj organizaciji za zaštitu životne sredine kažu kako postoji niz dokaza o štetnim uticajima plastike i tvrde da je zagađenje plastikom jednako važan problem kao i klimatske promene.

Vazduh koji danas udišemo sadrži mikročestice plastike, plastika je pronađena u arktičkom snegu, a ima je i u tlu i hrani, prenosi BBC.

Na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad sa deponija smeća

Tome u korist govori i izveštaj u kojem stoji da je na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad sa deponija smeća.

Autori izveštaja pozivaju nacije da se dogovore o obavezujućem UN-ovom sporazumu sa ciljem smanjenja proizvodnje plastike i plastičnog otpada.

"Otkucava nam vreme za rešavanje ovog smrtonosnog problema", kazao je Tom Gamadž iz EIA-e.

"Ako se ovaj talas zagađenja nastavi, do 2040. bi težina plastičnog otpada u morima mogla da nadmaši ukupnu težinu svih morskih riba."

Tri egzistencijalne pretnje životnoj sredini

Ujedinjene nacije izdvojile su tri egzistencijalne pretnje životnoj sredini - klimatske promene, manjak bioraznolikosti i zagađenje - i dodali kako su to problemi sa kojima se u koštac moramo uhvatiti istovremeno.

Multilateralni sporazumi o gubitku bioraznolikosti i klimi postoje već skoro 30 godina (iako nisu uspeli da spreče emisije CO2 i da zaštite prirodu).

Neke države tokom poslednjih godina odbile su ideje o obavezujućem sporazumu o pitanju plastike.

plastika, otpad, đubre, zagađenje
foto: EPA / Legnan Koula

Ipak, iz više od 100 zemalja rekli su kako bi podržali predlaganje sporazuma na narednoj Skupštini UN-a za životnu sredinu u februaru i martu.

Izvori kažu kako je onih koji se sporazumu glasno odupiru sve manje, ali još postoje sporovi o tome koliko bi strog sporazum trebalo da bude i da li bi njegovo sprovođenje bilo obavezujuće ili dobrovoljno.

Predsednik SAD-a Džo Bajden objavio je da Sjedinjene Države sada podržavaju globalni sporazum koji je bivši predsednik Donald Tramp odbio.

Još nije jasno da li može da pridobije Kongres pošto se većina plastike proizvodi od nafte i gasa koji se proizvode u SAD-u.

Kina proizvodi najviše nove plastike

Japanci žele da snize ambicije sporazuma, a Kina se još nije izjasnila o ovoj temi. Kina proizvodi najviše nove plastike, ali najveći proizvođači plastičnog otpada po glavi stanovnika su SAD i Velika Britanija.

Prilikom objavljivanja izveštaja EIA-e, Tom Gamadž je kazao: "Količina vidljivog plastičnog otpada izazvala je veliku javnu bojazan, ali važno je napomenuti da je većina plastičnog zagađenja okom nevidljiva".

"Šteta koju je uzrokovala prekomerna proizvodnja nove plastike i dug period njene razgradnje je nepopravljiva - ovo predstavlja pretnju ljudskoj civilizaciji i nastanjivosti naše planete. Ovaj problem postaje gotovo jednak problemu koji izazivaju klimatske promene".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track