Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u utorak u Kijev da razgovara o pretnji ruske invazije sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dan nakon važnih razgovora u Kremlju. Njegov diplomatski put dolazi u trenutku kada je Moskva objavila da šest ruskih ratnih brodova kreće u Crno more na vežbe.


Makron je rekao da Putin i Zelenski podržavaju sporazume iz Minska
Govoreći nakon svog ukrajinskog kolege, Makron je rekao da su se lideri i Rusije i Ukrajine obavezali da će poštovati sporazume iz Minska.

„Sada imamo mogućnost da unapredimo pregovore“, rekao je Makron Zelenskom posle razgovora u Kijevu.

Minski set sporazuma potpisali su 2014. i 2015. lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Oni uključuju cilj da se okonča rat na istoku Ukrajine u regionu Donbasa.


Ukrajinu uskoro očekuje samit sa Rusijom, Francuskom, Nemačkom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da će uskoro održati samit sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke, nakon sastanka sa francuskim liderom Emanuelom Makronom u Kijevu.

„Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti moći da održimo razgovore između lidera Normandijske četvorke“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare, govoreći o pregovorima koji imaju za cilj okončanje zahuktalog sukoba na istoku Ukrajine. Sledeći će govoriti njegov gost Emanuel Makron.

Kurir.rs/France24