Stigao je i taj dan D, kada bi trebao da počne ruska invazija na Ukrajinu. Za sad ništa osim sletanja američkog helikoptera UH-60M na među prostor između Poljske i Ukrajine nije se ništa dogodio.

Trenutni fokus i pažnju NATO i zapadnih analitičara za vojsku, bezbednost, geopolitiku je reka Pripjat koja protiče kroz Ukrajinu i Belorusiju. Ukupna dužina reke je 775 kilometara. Trenutni fokus je proširenje ove reke koje je udaljeno oko 8 kilometara od ukrajinske granice, gde je Ruska vojska izgradila dva pontonska mosa preko reke.

Zašto su ruske pontonirske jednice izgradile tu mostove, ostaje engima, da li je u pitanju vežba ili kako tvrde zapadni analitičari priprema za napad na Ukrajinu.

Zbog toga od srede u ranim jutarnjim časovima su podignuta dva izviđačka drona koji RQ-4 Globalhawk i TB-2 Bajraktar, koji izviđaju ovu zonu kako bi ispratili aktivnosti ruske vojske na ovom sektoru.

Podsetimo, ruska i beloruska vojska trenutno izvode manevre uz samu ukrajinsku granicu, a vojne vežbe bit trebale da budu završene do 20. februara ovog meseca.

Kurir.rs/A.Mlakar