STRUČNJAK O NAPADU U BELGIJI: Lone Wolf teroristi su često motivisani nanošenjem ličnih nepravdi
Foto: AP

STRUČNJAK O NAPADU U BELGIJI: Lone Wolf teroristi su često motivisani nanošenjem ličnih nepravdi

Planeta -

Danas je Evropu potresla vest iz Belgije da je jedna festivalska povorka napadnuta vozilom, tj. da je jedno vozilo uletelo u punoj brzini među učesnike svečanosti i da je 6 osoba poginulo na licu mesta a 26 povređeno, od kojih je 10 u kritičnom stanju.

Iako Belgijske vlasti još nisu potvrdile da li se radi o terorističkom napadu ili je posredi nešto drugo, stručnjacima iz oblasti bezbednosti odmah naviru slike iz sličnog napada koji se desio u Nici 14. Jula 2016 kada je napadač star 31 godinu uleteo u masu koja je gledala vatromet. Tada je uz prethodno delovanje vatrenim oružjem stradalo 84 osobe dok je 100 ranjeno.

Dr Ilija Životić sa fakulteta FIM kaže da je u svetu zabeleženo sve više napada tzv. Lone Wolf terorista.

- Već tada terorističke organizacije pozvale su svoje sledbenike da u napadima koriste kamione, noževe, i eksplozivne naprave priručne izrade što je službama bezbednosti zadalo prave glavobolje. Takođe, ono što bezbednjacima otežava posao to je da je u svetu sve više napada tzv. Lone Wolf ili Lone Actor napadača koji su samo radikalizovani putem interneta i nikada formalno nisu bili deo neke terorističke organizacije niti recimo učestvovali u ratovima u Siriji, Iraku ili na Afričkom kontinentu. Danas je međutim Belgija koja ima neuporedivo veće resurse za bezbednosni sektor zakazala kao i nekoliko puta ranije - rekao je Životić, potom i objasnio kako sprečiti takve napade:

- Adekvatnom spoljnjom politikom, koja nije agresivna prema drugim narodima i državama, što Srbija zaista dobro radi, dobrim odnosom prema migrantima koji prolaze Balkanskom rutom, u čemu je Srbija država za primer na celoj migrantskoj ruti. Ove stvari su izuzetno bitne jer na taj način mi ne dajemo povod bilo kojoj terorističkoj organizaciji da nas napadne. Takođe, socijalna pravda , mogućnost zapošljavanja i školovanja bez obzira na poreklo, rasu ili versku pripadnost što bi trebalo da bude lice demokratije, mnogo je razvijenije u Srbiji nego u mnogim bogatijim državama. A napadi Lone Wolf terorista su vrlo često bili motivisani upravo nanošenjem ličnih nepravdi iz nekog od tih segmenata, što naravno nije niti može biti opravdanje za nasilje ali svakako mora biti pokazatelj čime ta društva treba da se bave u budućnosti. Naravno, ono bez čega bezbednost i anti terorističke operacije ne mogu je rad na terenu. Adekvatno školovani kadrovi, sa razvijenim patriotskim osećanjima su uz realan budžet, osnova borbe protiv terorizma. Mnogo toga se može uraditi i na samom terenu, dobrim obezbeđenjem potencijalnih meta. Pešačkih zona i skupova. Dovoljno je uzeti iskustva gradova koji su bili žrtve ovakvih napada i razviti svoju odbranu kontrolom saobraćaja u blizini potencijalnih meta, naročito kamiona i kombija, postavljanjem čvrstih prepreka ali i nabavkom anti dron pušaka jer ove male letelice predstavljaju posebnu vrstu Lone Wolf terorista budućnosti - rekao je dr Životić.

Ilija Životić
foto: Privatna arhiva

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

09:17

Ilija Životić i Aleksandar Lijaković o protivoklopnom sistemu kornet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track