Ruski predsednik Vladiir Putin predložio je da guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina bude nominovana za još jedan mandat na čelu Banke Rusije.

Guvernerka koja je spasila rusku ekonomiju od težih posledica nakon aneksije Krima 2014. dobiće još jednu priliku da pokaže šta zna i ume, ali na mnogo težem zadatku – zaštiti zemlju od ekonomskog kolapsa pod pritiskom sankcija.

Donji dom parlamenta, odnosno Duma, danas bi trebalo da razmotri predlog produženja mandata Nabuiulini. Očekuje se da će Duma jednoglasno i usvojiti predlog Kremlja, navodi Rojters i podseća da je Centralna banka jedna od institucija kojoj Rusi najviše veruju.

Poruke preko broševa

Elvira Nabiulina bila je Putinova savetnica za ekonomska pitanja pre skoro 10 godina i tada je imala zadatak da brani rusku ekonomiju.

On ju je na iznenađenje mnogih 2013. postavio na čelo Banke Rusije, kao prvu ženu za kormilom te institucije. Mandat joj ističe u junu a procedura zahteva da Kremlj odredi do 24. marta hoće li nastaviti s tim poslom.

Nabiulina, poznata po tome što poruke često šalje putem odeće i broševa, sada je pred još težim zadatkom - da odbrani ekonomiju Rusije od sankcija koje je pritiskaju.

Pre neki dan je izjavila je da će ruska ekonomija usporiti u periodu koji sledi, najavljujući dalji rast inflacije u zemlji.

Banka Rusije je 28. februara podigla ključnu kamatnu stopu na čak 20 posto kako bi podržala valutu koja je potonula usled paketa teških zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu. Bilo je to prvo podizanje kamatne stope u Rusiji u tri godine.

“Ruska ekonomija ulazi u fazu značajne strukturne transformacije koja će biti praćena privremenim, ali neizbežnim periodom povećanje inflacije”, navodi se u saopštenju Narodne banke Rusije.

Elvira Nabiulina je navela da će bruto društveni proizvod padati u “narednih nekoliko kvartala”, napominjući da skoro sve kompanije nailaze na poteškoće u poslovanju.

Njujork tajms podseća u tekstu da je vrednost ruske rublje izgubila oko 30 posto svoje vrednosti u odnosu na dolar, kao i da inflacija u Rusiji trenutno iznosi 12,5 odsto, piše Blic.

Čvrsta ruka

Nabiulina se u prošlosti pokazala dosednom u sprovođenju verodostojne monetarne politike, uprkos pritiscima. Tako nije odustala od kontrole inflacije, ignorišući pozive industrijalaca i privrednika i ministarstva privrede da da snizi kamatne stope kako bi se ojačao ekonomski rast.

“Za podršku ekonomskom rastu potrebna nam je niža inflacija. To je naš glavni cilj”, izjavila je početkom mandata Nabiulina.

Kada su 2014. pale cene nafte – glavnog ruskog izvoznog proizvoda – ekonomija se našla na pragu krize. Istovremeno, ruska je vojska Ukrajini otela Krim.

To je izazvalo odliv stranog kapitala, ali je Nabiulina odlučila da dopusti pad vrednosti rublje, uprkos gubicima koje su pretrpile ruske štediše i rastu uvoznih cijena. Time je dobila mogućnost očuvanja deviznih i zlatnih rezervi koje su nabujale na 640 milijardi dolara.

Uz to, povisila je kamatnu stopu za 650 baznih bodova. Time su sprečene šire ekonomske posledice zbog čega je Nabiulina dobila pohvale svojih inostranih kolega. Međutim, pitanje je može li njezin dosadašnji pristup doneti rezultat u uslovima ekonomski izolovane, države, smatraju strani ekonomisti, a prenosi Privredni.hr.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs