"Svet sada prolazi kroz "destrukciju moći", koja je sebe pre 23 godine smatrala vrhunskom. Ukrajina je drugi čin NATO napada na Jugoslaviju", izjavio je za ruski kanal na engleskom RT proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Kusturica, dodaje da je aktuelni sukob oko Ukrajine u suštini nastavak NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, ukazujući trenutno na kontinuitet rusofobije i prezira Zapada prema međunarodnom pravu.

"NATO je 24. marta 1999. godine započeo svoj vazdušni rat protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Bombardovanje je nastavljeno 78 dana i završeno je dogovorenim primirjem, čime je mirovnim snagama UN omogućen ulazak u pobunjeničku pokrajinu Kosovo. Pošto je Rusija bila slaba i kojom je vladala „zapadna oligarhija“ koja podržava predsednika Borisa Jeljcina, Srbija je bila „apsolutno sama“ u borbi za svoju slobodu, granice i opstanak, rekao je Kusturica za RT iz svog doma na Mećavniku.

"To je bilo „kada je međunarodno pravo promenjeno u ono što ja nazivam 'humanitarnim' pravom,” rekao je reditelj, aludirajući na zvanično obrazloženje NATO-a da pokušava da zaustavi humanitarnu katastrofu na Kosovu, a kasnije je stvorena doktrina „odgovornosti za zaštitu” da opravda rat.

„Ovaj rat nije došao niotkuda. Ovo je nastavak nečeg što je posejano mnogo ranije“, rekao je reditelj, misleći na aktuelni sukob oko Ukrajine.

"NATO je tvrdio da je bombardovanje donelo mir, ali jedino što je postigao bilo je da omogući obojenu revoluciju iz oktobra 2000, primetio je Kusturica.

Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević zbačen je sa vlasti u onome što će postati šablon za dve takve pobune u Ukrajini, prvo 2004. a zatim 2014. godine, tvrdi RT.

"Bombardovanje Srbije je bilo samo prvi čin, sada smo svedoci drugog čina iste priče. Srbi nisu za rat, oni se samo sećaju 1999. i razumeju uzroke aktuelnog sukoba u Ukrajini, rekao je Kusturica za RT.

„U unipolarnom svetu niko ne plaća cenu za [svoje] poteze“, istakao je on.

„Sada se suočavamo sa dekonstrukcijom moći širom sveta, a mislim da je na kraju važno kakvo oružje imate.

Srbija još 1999. godine nije imala najsavremenije naoružanje – Jeljcin je blokirao isporuku sistema PVO koji bi mogli da donesu veću razliku, rekao je Kusturica. Uprkos tome, Srbi su uspeli da obore američki „stelt“ bombarder. Oni se i danas sećaju NATO „humanitarnih“ bombi, dodao je on.

Nikada nisu izašli na teren, jer znaju kako se srpski narod bori“, istakao je Kusturica.

Ukrajina kaže da više ne postoji

"Jugoslavija je okončana 2006. godine, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost. Privremena vlada etničkih Albanaca na Kosovu – uz podršku NATO-a – to je učinila 2008. godine, iako bez priznanja od strane Beograda. Srbija je sada „ostrvo“ u moru NATO država sa gotovo svih strana. Ipak, to je još uvek mesto gde nisu svi mediji pod kontrolom Zapada i gde se još uvek može dići glas protiv nepravde i cenzure, rekao je Kusturica.

On je osudio ono što je opisao kao „skoro neverovatno satansku verziju kulture otkazivanja” koja sada zabranjuje ruske dirigente, kompozitore i autore, prestajući da pali knjige na gradskim trgovima kao što su to nekada radili nacisti.

Ruski autori poput „Čehova, Puškina, Dostojevskog, Tolstoja su neodvojivi od onoga što nazivamo evropskom kulturom“, rekao je Kusturica, tvrdeći da Zapad sada pokušava da ih poseče, ali da će svet „na kraju videti kako se ovi delovi ponovo spajaju“.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

Kurir OČEKUJEM POBEDU VEČERAS! Emir Kusturica sa Luža izneo svoja očekivanja pred meč godine za Orlove! VIDEO