SMRT DISIDENTA DŽAMALA KAŠOGIJA Sud u Istanbulu: Suđenje za ubistvo prebacuje se u Saudijsku Arabiju! Šta se krije iza ove odluke
Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Organizacije za ljudska prava na nogama

SMRT DISIDENTA DŽAMALA KAŠOGIJA Sud u Istanbulu: Suđenje za ubistvo prebacuje se u Saudijsku Arabiju! Šta se krije iza ove odluke

Planeta -

Sud u Istanbulu je doneo odluku da obustavi suđenje u odsustvu za 26 državljana Saudijske Arabije koji su optuženi da su umešani u ubistvo novinara i disidenta Džamala Kašogija i da se ceo slučaj prebaci u Saudijsku Arabiju i tamošnjim sudovima.

Ova odluka doneta je uprkos upozorenjima grupa za ljudska prava da predaja slučaja kraljevini dovela bi do prikrivanja ubistva, što je bacilo sumnju na saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Sumnju baca i to što odluka suda u Istanbulu dolazi i u trenutku kada Turska prolazi kroz ekonomsku krizu i pokušava da popravi svoje problematične odnose sa Saudijskom Arabijom i nekoliko drugih zemalja u regionu.

Neki mediji navode da je Rijad uslovio poboljšanje odnosa odustajanjem Turske od tužbe protiv Saudijaca

Prošle nedelje, tužilac u ovom slučaju preporučio je da se on prenese u kraljevinu, tvrdeći da će suđenje u Turskoj biti neuspešno.

Turski ministar pravde podržao je tu preporuku, dodajući da će se suđenje u Turskoj nastaviti ako turski sud ne bude zadovoljan ishodom postupka u kraljevini.

Međutim, nije bilo jasno da li će Saudijska Arabija, koja je nekima od optuženih već sudila iza zatvorenih vrata, otvoriti novo suđenje.

Zagovornici ljudskih prava pozvali su Tursku da ne prenosi slučaj Saudijskoj Arabiji.

„Prenošenjem slučaja ubistva koje je počinjeno na njenoj teritoriji, Turska će svesno i voljno vratiti slučaj u ruke onih koji snose njenu odgovornost“, rekla je generalna sekretarka Amnesti internešenela Agnes Kalamar.

„Zaista, saudijski sistem je više puta propustio da sarađuje sa turskim tužiocem i jasno je da pravdu ne može da ispuni saudijski sud. Šta se desilo sa turskom deklarisanom posvećenošću da pravda mora pobediti za ovo jezivo ubistvo i da ovaj slučaj nikada neće postati pijun u političkim kalkulacijama i interesima?“

Human Rights Vatch sa sedištem u Njujorku je izjavio:

„S obzirom na potpuni nedostatak sudske nezavisnosti u Saudijskoj Arabiji, ulogu saudijske vlade u Kašogijevom ubistvu, njene prošle pokušaje ometanja pravde i sistem krivičnog pravosuđa koji ne zadovoljava osnovne standarde poštenja, šanse za pravično suđenje za slučaj Kašogija u Saudijskoj Arabiji su bliske nuli.

Podsetimo, Džamal Kašogi, stanovnik SAD, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je otišao na sastanak da prikupi dokumente potrebne za venčanje sa svojom turskom verenicom Hatidžom Čengiz. Turski zvaničnici navode da je Kašogija, koji je kritički pisao o prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, ubio, a zatim raskomadao testerom za kosti unutar konzulata od strane tima saudijskih agenata koji je poslat u Istanbul. Grupa je uključivala sudskog lekara, obaveštajne i bezbednosne službenike i pojedince koji su radili za prestolonaslednikovu kancelariju. Kašogijevi ostaci nisu nikad pronađeni, tvrdi se da je telo disidenta isečeno i istopljeno u kiselini.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track