Postoji svet koji se sastoji od privatnih aviona, otmenih pariskih stanova, skijanja u Austriji i školovanja na elitnim univerzitetima u Londonu i Njujorku.

Njihovi roditelji poseduju vrhunske nekretnine na najekskluzivnijim avenijama evropskih prestonica. Njihovi profili na društvenim mrežama puni su dizajnerskih haljina i događaja na crvenom tepihu.

Upoznajte decu Kremlja.

Dok njihovi roditelji oštro kritikuju Zapad, njihova deca odrastaju upravo u tim zemljama, piše CNN.

Jedna od tih porodica je porodica Dmitrija Peskova, koji je zamenik šefa kabineta Vladimira Putina i njegov glavni portparol – uloga koja ga čini ''najglasnijim Putinovim megafonom''.

Sjedinjene Države su nedavno sankcionisale Peskova, njegovu ženu i dvoje odrasle dece (iz dva prethodna braka), navodeći da porodica živi ''luksuznim načinom života koji nije u skladu sa platom državnog službenika Peskova i verovatno je izgrađen na nezakonito stečenom bogatstvu Peskovljevih veza sa Putinom''.

Najmanje dvoje njegove dece je uglavnom odraslo u zapadnoj Evropi pre nego što su se kao odrasli vratili u Moskvu, navodi CNN.

Iako Ministarstvo finansija SAD nije navelo sumnjive ekcese, Peskov, koji je na toj funkciji bio skoro deceniju i navodno zaradio 173.000 dolara 2020. godine, viđen je kako nosi dizajnerski sat od 600.000 dolara, a tokom medenog meseca je iznajmio jahtu koja košta oko 430.000 dolara nedeljno, navodi se u istrazi Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Peskovljeva 24-godišnja ćerka iz njegovog drugog braka, Elizaveta Peskova, čije su burne objave na društvenim mrežama često postale hrana ruskih i evropskih tabloida, nije bežala od pažnje ili kontroverze, kao kada je navodno rekla za jednu rusku televiziju da se oseća ''bolje u evropskom okruženju'' i nazvala je ruski obrazovni sistem ''pravim paklom''.

Nedavno se suprotstavila očevim javnim izjavama objavljivanjem ''ne ratu'' na svom Instagram storiju, slogan koji koriste Rusi koji se protive ratu u Ukrajini. Objavu je snimila i podelila ruska kuća TV Rain, ali je brzo uklonjena.

Kao mala, Peskova je navodno pohađala ''Ecole des Roches'' izvan Pariza, gde je godišnja školarina oko četvrtine plate njenog oca, a vannastavne aktivnosti uključuju časove avijacije.

Peskova je nastavila svoje parisko obrazovanje stažiranjem u Luj Vitonu i stekla je diplomu iz marketinga francuske poslovne škole.

Prema Fondaciji za borbu protiv korupcije, Peskova i njena majka kupile su 2016. stan od skoro 2 miliona dolara i 180 kvadratnih metara u jednom od najskupljih pariskih kvartova, na Aveniji Viktor Igo, koji se nalazi između Ajfelove kule i Trijumfalne kapije.

CNN nije potvrdio kupovinu.

Ekstravagancija Peskove u Francuskoj je paralelna sa rasipništvom njenog polubrata u Rusiji.

Istraga Navaljnijeve antikorupcijske grupe iz 2017. otkrila je da je Nikolaj Čoles, Peskovljev najstariji sin koji je odrastao u Engleskoj, putovao svetom privatnim avionima, posedovao vrhunske nekretnine u Moskvi i jurio luksuznim automobilima kroz grad, te da ima 116 saobraćajnih prekršaja, a navodno je nezaposlen.

Porodica ministra spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je 2017. pozvao na "post-zapadni" svetski poredak, poslao je svoju poćerku na prestižne univerzitete u Londonu i Njujorku. Ćerka njegove navodne devojke, Polina Kovaleva, objavila je svoje slike sa jahte, iz austrijskog skijališta i vile uz plažu.

Kovaleva je vlasnica stana u jednom od najskupljih londonskih četvrti, koji vredi 5,8 miliona dolara. Agencija za borbu protiv korupcije je otkrila je da je Kovaleva kupila stan u Kensingtonu kada je imala 21 godinu.

Lavrovljeva kći Ekaterina Vinokurova (39) pohađala je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, gde je živela 17 godina pre nego što je diplomirala na fakultetu London School of Economics. Velika Britanija nedavno je uvela sankcije i Kovalevoj i Vinokurovoj.

Putinova porodica

Ni sam Putin nije izuzetak. Jedna od njegovih navodnih partnerki, koja mu je rodila ćerku, samo je nekoliko nedelja nakon rođenja deteta postala vlasnica stana u Monaku u vrednosti od 4,1 milion dolara.

Njegova najstarija ćerka, Marija, navodno se udala za holandskog preduzetnika i živi u stanu vrednom 3,3 miliona dolara u Holandiji.

Kako pišu strani mediji, ona se ratvodi od preduzetnika.

Putin navodno ima više vanbračne dece, a sva su praktično odrastala na Zapadu. Kremlj je uvek demantovao te navode.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija Peskov: Neviđeni pritisak, mi to razumemo!