00:53

UŽIVO 57. dan rata u Ukrajini

blog

57. DAN RATA Zelenski: Ne idem u Moskvu na pregovore; Kijev: Rusi pokušali da upadnu u Azovstalj; Kadirov: Marijupolj je naš

Planeta -

Danas je 57. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Četvrtak, 21. april

* Ukrajina traži da Rusija otvori humanitarni koridor iz železare Azovstalj

* Šojgu obavestio Putina da ruske trupe kontrolišu Marijupolj

* Guverner: Rusija kontroliše 80 odsto Luganska

* Peskov: Putin dobija izveštaje na svakih sat vremena

* Premijeri Španije i Danske doputovali u Kijev

Kadirov: Marijupolj je naš

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu video u kojem se njegovi vojnici javljaju iz osvojenog Marijupolja.

U obraćanju se navodi da je grad očišćen od nacista, i da je to učinjeno zahvaljajući njegovim hrabrim borcima.

Ukrajina: Rusi su pokušali da upadnu u Azovstalj

Ukrajinske oružane snage tvrde da su ruski vojnici danas pokušali da upadnu u železaru Azovstalj u Mariupolju.

Ranije danas, predsednik Vladimir Putin rekao je da je naredio ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na kompleks Azovstalj u kojem se nalaze preostali ukrajinski vojnici u Marijupolju.

Umjesto napada, Putin je naredio da se železara tako blokira "da ni muva ne može da izađe".

Nezavisne potvrde pokušaja upada nema, kao ni da li je do navodnog pokušaja proboja došlo pre ili posle Putinovog naređenja.

Zelenski: Ne dolazi u obzir da idem u Moskvu na direktne razgovore sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski isključio je mogućnost da otputuje u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o okončanju rata u njegovoj zemlji.

"U ime svoje zemlje, bio bih spreman da posetim svako mesto na ovoj planeti. Ali, sigurno ne sada i sigurno ne Moskvu. To prosto ne dolazi u obzir", rekao je on za ruski medij Mediazona.

Ocenio je da je rusko političko vođstvo počinilo "katastrofalnu grešku" izvršivši invaziju na njegovu zemlju, uvukavši ruski narod u nešto što je odgovornost vlasti.

"Od sada, mnoge zemlje neće se više zamajavati pitanjem da li je neko dobar ili loš Rus. Svi Rusi će biti tretirani loše. Rusija je to postigla. Na kraju, nije moja stvar, ali to bi trebalo da užasava ruski narod", poručio je on.

Zastava Donjecke Narodne Republike na TV tornju u Mariupolju

Grad je pod kontrolom vojske Rusije i DNR.

U Zaporožju pogođen železnički most

Mapa ratovanja po Britancima

Rusija sankcionisala Zakerberga

U odgovoru na američke sankcije protiv ruskih zvaničnika i njihovih porodica, Moskva je sankcionisala 29 američkih državljana uključujući osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga i potpredsednicu SAD Kamalu Haris. Njima je zabranjen ulaz u Rusiju na neodređeno vreme.

"Izvršnim direktorima, biznismenima, ekspertima i novinarima koji oblikuju rusofobičnu agendu kao i supružnicima visokih zvaničnika" zabranjen je ulazak kao odgovor na antiruske sankcije naučnicima, zvaničnicima i njihovim porodicama, kulturnim i poslovnim figurama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uz Zakerberga, zabranu ulaska u Rusiju dobili su i izvršni direktor LinkedIna, portparoli Stejt departmenta i Pentagona, potpredsednik generalštaba američke vojske, šef osoblja Bele kuće...

Šef Lukoila podneo ostavku

Jedan od najbogatijih Rusa, Vagit Alekperov podneo je ostavku na mesto direktora i predsednika druge najveće naftne kompanije u zemlji, Lukoila.

U kratkom saopštenju, Alekperov je obavestio kompaniju da namerava da odstupi sa pozicije direktora i predsednika kompanije.

Razlog ostavke nije poznat, ali je ona usledila nakon što kompanija pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini.

Rojters navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Alekperov otišao kako bi zaštitio funkcionisanje kompanije.

Lukoil proizvodi više od 2 procenta svetske sirove nafte i zapošljava više od 100.000 ljudi i posle Rosnefta, druga je najveća naftna kompanija u Rusiji.

SAD: Ruski brodovi nisu dobrodošli!

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da ruski brodovi nisu dobrodošli u SAD.

Posle Evropske unije i Vašington će zabraniti svim ruskim brodovima da pristaju u američke luke, najavio je Bajden.

Ovo se odnosi na sva plovila koja plove pod ruskom zastavom, u ruskom su vlasništvu ili kojima upravljaju ruski subjekti.

Zelenski: Rusima smo ponudili sve opcije za Marijupolj, još nam nisu odgovorili

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je 120.000 civila blokirano u Marijupolju i da ne mogu da napuste grad za koji Rusija kaže da ga je zauzela.

Zelenski je rekao da je "Ukrajina ponudila sve opcije Rusiji kako bi se osigurao siguran prolazak vojnika i civila dalje od Marijupolja", no da još uvek čeka odgovor Rusije.

Ranije je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da Moskva kontroliše veći deo Marijupolja, ali da su ukrajinski vojnici u podzemnim bunkerima u čeličani Azovstal. Ukrajina tvrdi da je s njima i oko 1000 civila.

Rusija: Zašto Zelenski nije video naš predlog?

Kremlj je danas saopštio da Moskva i dalje čeka odgovor Ukrajine na poslednji ruski pisani predlog na mirovnim pregovorima između dve strane.

Zelenski je juče rekao da nije video predlog koji mu je, kako to tvrdi Kremlj, poslat.

"Ponavljam još jednom, kao što sam juče rekao, naša zadnja verzija je predata protivničkoj strani, ukrajinskoj pregovaračkoj delegaciji", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poslednji direktni pregovori održani su 29. marta. Obe strane se međusobno optužuju za lošu komunikaciju i udaljena stajališta.

Ruski lider Vladimir Putin rekao je pre nedelju dana da su pregovori u slepoj ulici, dok je ukrajinska strana navela da u svetlu opsade Marijupolja ne mogu da predvide eventualni nastavak pregovora.

Italija prestaje da kupuje ruski gas?

Italija iz etičkih razloga mora "uskoro" da prestane da kupuje ruski gas čije prihode Rusija koristi za finansiranje rata u Ukrajini, ocenio je ministar za ekološku tranziciju Roberto Ćinjolani.

"Prema mom mišljenju, uskoro bismo iz etičkih razloga morali da prestanemo da kupujemo ruski gas", rekao je on za La Stampu.

Ukrajina traži da Rusija otvori humanitarni koridor iz železare Azovstalj

Vlada Ukrajine je danas zatražila od Rusije da otvori humanitarni koridor za izlazak iz železare Azovstalj, poslednjeg ukrajinskog uporišta u lučkom gradu Marijupolju.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk navela je na aplikaciji Telegram da se u železari nalazi "oko 1.000 civila i 500 ranjenih vojnika" i dodala da ih "sve danas treba evakuisati iz Azovstalja", prenosi AP.

Vereščuk je pozvala "svetske lidere i međunarodnu zajednicu da sada usmere svoje napore na Azovstalj", navodeći da je to "ključna tačka i ključni trenutak za humanitarne napore".

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas otkazivanje planiranog napada na Azovstalj, pošto mu je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su ruske snage zauzele Marijupolj.

Peskov: Putin na sat vremena dobija izveštaje o specijalnoj operaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peksov rekao je danas da ruski predsednik Vladimir Putin na sat vremena dobija izveštaje o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

- Naravno da vrhovni komandatn redovno, odnosno na svaki sat dobija izveštaje vojske od generala, ministra odgrane, načelnika Generalštaba o napretku situacije u Ukrajini, rekao je Peksov novinarima.

Premijeri Španije i Danske stigli u Kijev na sastanak sa Zelenskim

Premijeri Španije i Danske doputovali su u Kijev kako bi se sastali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz njihovih kancelarija.

Nakon dolaska u ukrajinski glavni grad španski premijer Pedro Sančez i danska premijerka Mete Frederiksen zajedno su se pojavili u kratkom videu objavljen na zvaničnom Sančezovom Tviter nalogu.

Rusija: Zauzeli smo Marijupolj

Rusija, kako prenose strani mediji, tvrdi da je zauzela opkoljeni južni lučki grad Marijupolj, sa izuzetkom metalurške fabrike Azovstal, gde se nalazi oko 2.000 ukrajinskih boraca.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se fabrika blokira, ali je otkazao planove za napad, prenosi britanski Gardijan.

Ukrajinski zvaničnici još uvek se nisu oglasili.

Guverner: Rusija kontroliše 80 odsto Luganska

Guverner Luganska Serhij Hajdaj izjavio je danas da Rusija kontroliše 80 odsto tog regiona na istoku Ukrajine.

Donjecki i luganski regioni čine Donbas na istoku Ukrajine, teritoriju čiju je nezavisnost Rusija jednostrano proglasila uoči rata.

Pre ruske invazije na Ukrajinu Kijev je kontrolisao 60 odsto teritorije, a jedan od glavnih ciljeva ruske vojske jeste da se u Donbasu proširi teritorija koja je pod kontrolom separatista koje podržava Moskva.

Guverner je istakao da je ruska vojska ove nedelje pojačala i napade na Lugansk.

Nakon zauzimanja Kreminja, Hajdaj je rekao da su sada ugroženi gradovi Rubižne i Popasna i pozvao sve stanovnike da se što pre evakuišu.

Žestoke borbe vode se i u Donjecku.

Džonson stigao u Indiju, s Modijem će razgovarati o Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson stigao je u Indiju u diplomatsku misiju kako bi uverio indijskog premijera Narendru Modija da podrži zapadne sankcije protiv Rusije. Razgovaraće i o nizu drugih strateških partnerstava.

Poseta će "produbiti stratešku trgovinu, osbranu i međuljudske veze između naše dve zemlje", rekao je Džonson u parlamentu pre nego što je odleteo iz Londona.

Ukrajinska vojska: Rusija planira prisilnu mobilizaciju stanovništva u Hersonu

Ukrajinska vojska je u novom obaveštajnom izveštaju objavila da ruske trupe planiraju prisilnu mobilizaciju lokalnog stanovništva u južnom gradu Hersonu.

Ukrajina nudi bezuslovne razgovore o Marijupolju

Ukrajina je spremna da diplomatskim putem reši pitanje deblokade Mariupolja i evakuacije civila i predložila je održavanje "specijalne runde" pregovora sa Rusijom u opkoljenom gradu, rekli su zvaničnici.

- Da. Bez ikakvih uslova. Spremni smo da održimo "specijalnu rundu pregovora" upravo u Mariupolju. Jedan na jedan. Dva na dva. Da spasemo naše momke, Azov, vojsku, civile, decu, žive i ranjene. Svi. Zato što su naši. Jer su u mom srcu. Zauvek, napisao je na Tviteru ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

Ruski službenik: Operacija će se završiti kad prestanu NATO pretnje

Ruska specijalna vojna operacija će se završiti kada NATO prestane koristiti ukrajinsku teritoriju za pretnje Rusiji, rekao je Aleksej Poliščuk, visoki službenik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Specijalna vojna operacija završiće se kada se ispune njeni zadaci. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze s ukrajinske teritorije zbog njenog zauzimanja od strane NATO-a - rekao je Poliščuk.

Diplomata je dodao da operacija "teče kako je planirano" i da će "svi njeni ciljevi biti postignuti".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track