Politikolog Uroš Babić smatra da mora doći do prekrajanja granica u Evropi u narednom periodu.

- Neminovno je prekrajanje granica u Evropi u narednom periodu. Ne možda za godinu, dve, ali u narednoj deceniji će sigurno doći do toga. Ne govorim samo Ukrajini, već tu postoje i niz država čiji će se teritorijalni integritet narušavati - rekao je politikolog.

111584-220516.02-33-29-22.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Politikolog se dotakao Kine i istakao da je ona prvi konkurent SAD po ekonomskoj snazi.

- Kina je izrasla u jednu svetsku silu. Još otkako je ušla u Svetsku trgovinsku organizaciju Kina pretenduje da zauzme prvo mesto na sceni ekonomske snage i da tako sustigne Ameriku. Kina je zbog svog trgovinskog suficita većinski vlasnik obveznica američke vlade. Ona je samim tim prvi konkurent SAD u tom ekonomskom delu. Samim tim SAD pokušava da natera Kinu da više ne bude na strani Rusije - rekao je politikolog u jutarnjem programu Kurir televizije.

Finska i Švedska nadomak NATO-u

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će Turska podržati članstvo Švedske i Finske u NATO ukoliko prestanu da podržavaju terorističke organizacije u svojim zemljama, pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj.

Politikolog se osvrnuo na Finsku i Švedsku i naveo da ovim potezom dovode svoje države u veliku opasnost jer će biti prve na udaru.

- Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO pakt. Čuli smo izjave iz ovih država da se smatraju ugroženim teritorijama od strane Ruske Federacije. Ne treba zanemariti činjenicu da ulaskom u NATO pakt Finska i Švedska dovode svoje države u situaciju da budu prve na udaru u slučaju sukoba - rekao je politikolog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija HOĆEMO LI U BUDUĆNOSTI MOĆI DA GAJIMO SVOJU HRANU?! Vitorović o predlogu zakona u Australiji: OVA IDEJA JE POSLEDICA KOVID KRIZE