NE VIDIM KAKO BI TO OBAVIO PEŠICE: Sveštenik iz aviona blagoslovio polja i stoku FOTO
Foto: Valentine CHAPUIS / AFP / Profimedia

francuska

NE VIDIM KAKO BI TO OBAVIO PEŠICE: Sveštenik iz aviona blagoslovio polja i stoku FOTO

Planeta -

Sveštenik u Francuskoj odlučio je da iz aviona blagoslovi stoku i polja.

U beloj mantiji, sveštenik Pjer Hoan iz opatije Moasak na jugozapadu Francuske, nadleće zvonike svoje županije malim avionom blagosloveći polja i stoku poljoprivrednika u skladu s hiljadugodišnjom tradicijom koja je zadnjih decenija praktično nestala.

"U Moasak sam stigao 2016. mgodine ali su mi tek prošle godine lokalni poljoprivrednici otkrili da postoji molitva za dobar rod, tradicija za koju dosad nisam znao", rekao je Frans presu 43-godišnji sveštenik.

Prve takve molitve u Francuskoj datiraju iz 5. veka. Radilo se o procesijama uglavnom namenjenim dobrim žetvama, ali su danas županije u kojima se do i dalje rati "retkost", kažu u biskupiji Monoban.

0693454229, Francuska, sveštenik, avion
foto: Valentine CHAPUIS / AFP / Profimedia

Zabrinut zbog situacije u kojoj su se našli poljoprivrednici posle više meseci mraza i onda velikih vrućina, otac Hoan, poreklom Vijetnamac, odlučio je da nadleti 16 crkava u svojoj županiji i tako blagosloviti polja i stoku nekoliko dana pre Sretenja.

Prilikom ulaska u mali crveno-beli dvosed, sveštenik ga je poškropio svetom vodicom, a zatim su zazvonila zvona i izgovorena je molitva.

"Sveštenik u avionu, to je prikladno za vreme u kojem živimo. S obzirom na 16 crkava i zvonika, ne vidim kako bi blagoslov obavio pešice", kaže uz smešak stanovnica Moasaka, An Laflorentije (69).

"Kad sam bila devojčica, blagoslov se odvijao rano ujutro, a poljoprivrednici su za dolazak sveštenika i njegov blagoslov pripremili krstove, poljsko cvijeće i žito", prisetila se s nostalgijom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track