AMERIČANCI OČAJNI: Nestašica mlečne formula izbor frustracija kako običnih porodica čija deca gladuju, tako i Bele kuće
Foto: EPA-EFE/AIRMAN 1ST CLASS JARED LOVETT/

bebe gladuju

AMERIČANCI OČAJNI: Nestašica mlečne formula izbor frustracija kako običnih porodica čija deca gladuju, tako i Bele kuće

Planeta -

Pošiljka 35 tona mlečne formule stiglo je u Indijanapolis iz Nemačke, u trenutku kada su Sjedinjene Države suočene sa nestašicom ove hrane za bebe.

Formula će biti poslata u delove SAD gde je napotrebnija, rečeno je CNN u administraciji. Neimenovani zvaničnik naglasio je da ni gram pošiljke koja je u SAD dopremljena vojnim avionom, neće stići na rafove prodavnica jer je reč o hipoalergenskoj formuli za bebe koje su netolerantne na proteine u kravljem mleku.

Pošiljka - 132 palete formule, biće dovoljna da nedelju dana hrani 9000 beba i 18.000 nešto starijih beba. "U pitanju je velika pošiljka vrlo specifične i specijalizovane formule koja se daje deci sa alergijama na regularnu formulu", rekao je ministar privrede Tom Vilsak.

Nestašica mlečne formule izvor je frustracija za brojne američke porodice koje su počele da racionališu sa svojim zalihama ili da traže pomoć od bolnica.

Kao dobar pokazatelj dubine krize u kojoj se nalaze SAD, lekar iz Le Boner dečje bolnice u Memfisu rekao je da je prošle nedelje imao dva mala pacijenta koji su ostali bez svoje specijalizovane formule i nisu mogli da tolerišu zamene.

Četiri bebe u Šon Dženkins dečjoj bolnici u Čarlstonu nedavno su hospitalizovane zbog komplikacija izazvanih mlečnom formulom na koju nisu tolerantne.

Trgovci na malo širom zemlje bore se da održe popunjene police jer problemi u lancu snabdevanja koji su zaostavština pandemije i dalje postoje, usporavajući i proizvodnju i distribuciju robe. Zatvaranje najveće fabrike formule u zemlji u februaru pogoršalo je probleme u lancu snabdevanja u vezi sa pandemijom i povećalo nestašicu širom zemlje.

bebi formula, mlečna formula, hrana za bebe
foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nedostatak formule za bebe bacio je Belu kuću u krizni režim i otvorio još jednu političku ranu u ionako izazovnoj izbornoj sezoni na sredini mandata, frustrirajući Zapadno krilo i ostatak administracije dok se bore sa koliko malo kontrole imaju nad situacijom u čijem je centru Američka administracija za hranu i lekove, nezavisna agencija koju Bela kuća niti kontroliše niti dobija direktne izveštaje od nje.

FDA se našla na udaru kritika da je prespora u rešavanju problema. Zvaničnici agencije navode da pokušavaju da saznaju da li kompanije za formule zapravo nemaju dovoljno sastojaka i istovremeno pokušavaju da se pozabave potencijalnim povećanjem cena.

Dve "prioritetne narudžbe", navode iz administracije su Rekit i Ebot nutrišon, proizvođači formule za bebe u srcu koji će hitno dobiti materijale poput šećera, kukuruznog sirupa, filtera koji se koriste u pravljenju formule.

Vilsak je u nedelju u Indijanapolisu rekao da savezna vlada radi sa dobavljačima formule za bebe u SAD na povećanju proizvodnje i rešavanju nestašice širom zemlje.

Rekao je da vlada radi na tome da pomogne da se postrojenje Abot u Mičigenu pokrene i radi, uz pomoć Zakona o odbrambenoj proizvodnji.

Sekretar za poljoprivredu je takođe rekao da će sporazum sa FDA omogućiti postrojenju Abot i drugima da "skoče ispred reda za neophodne zalihe koje su neophodne i potrebne za proizvodnju formule".

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track