Jasno je da ruska vojska nije prvorazredna sila za koju su vojni planeri uvek pretpostavljali da je - ili barem dovoljno sposobna da porazi Ukrajinu.

Pa ipak, za NATO ne bi bilo mudro da u potpunosti otpiše Moskvu, jer geografija Rusiji daje bar nekoliko prednosti. Na primer, Kalinjingrad je deo teritorije o kome NATO treba da brine. Evo zašto je to važno: izraz „nepotopivi nosač aviona“ prvi put se pojavio tokom Drugog svetskog rata. Termin je opisivao ostrva i atole u ​​Tihom okeanu koji su bili od značajnog strateškog značaja. Na evropskom bojištu, ostrvo Malta pod britanskom kontrolom je takođe opisano kao ključni i nepotopivi nosač za Kraljevsko vazduhoplovstvo.

Danas se ovaj izraz odnosi na više od ostrva.

Ruska eksklava Kalinjingrad je otprilike veličine Konektikata i uklesana je između članica NATO-a i EU Poljske i Litvanije. Kalinjingrad se često smatra najsposobnijim i nepotopivim nosačem ruske mornarice Baltičke flote. Prošle nedelje, Baltička flota je izvela niz simuliranih raketnih udara iz eksklave svog nuklearnog sistema Iskander.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, snage Baltičke flote izvele su obuku za „izvođenje lažnih raketnih udara sa posadama operativno-taktičkih raketnih sistema Iskander“. Iskander ima prijavljeni domet od oko 300 kilometara. Ako bude lansiran iz Kalinjingrada, Iskander bi mogao da pogodi ciljeve u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj, baltičkim državama i delovima Nemačke

.

Najnovije vežbe su usledile nakon otkrivanja nove interkontinentalne balističke rakete ruske vojske Sarmat 29. aprila, koja ima domet od skoro 20.000 km, stavljajući kontinentalne Sjedinjene Države u njihov potencijalni domet. Sarmat se razvija već nekoliko godina.

Istorija Kalinjingrada

Kalinjingrad je jedna od 46 oblasti (administrativnih regiona) u Rusiji, ali jedina nema kopnenu granicu sa drugim delom zemlje. Koreni teritorije sežu daleko u istoriju, a njena nedavna prošlost je usko povezana sa sudbinom Istočne Pruske i njenog glavnog grada Kenigsberga nakon poraza nacističke Nemačke na kraju Drugog svetskog rata.

Region su osnovali Teutonski vitezovi 1255. godine i dugo se povezivalo sa nemačkim militarizmom. Međutim, kako je primetio Stefan Volf, profesor međunarodne bezbednosti na Univerzitetu u Birmingemu, podjednako je poznat i po filozofima Imanuelu Kantu, koji je ceo život živeo u Kenigsbergu, i Hani Arent, koja je tamo provela deo svog detinjstva.

Crvena armija okupirala je grad Kenigsberg i oblast uz njega - otprilike jednu trećinu Istočne Pruske u to vreme. Godine 1946. sovjetski vođa Josif Staljin ga je preimenovao u čast Mihaila Kalinjina, koji je bio predsedavajući Prezidijuma Vrhovnog sovjeta – šefa države Sovjetskog Saveza – u vreme njegove smrti 1946. godine. veoma mešano stanovništvo koje je uključivalo Nemce, Poljake, Litvance i Jevreje. Staljin je etnički očistio većinu nemačkog stanovništva. To je pratio sistematskom kampanjom rusifikacije koja je nastojala da izbriše sve tragove nemačkog nasleđa.

Kao ruska vojna baza, region značajno doprinosi strateškoj dubini Moskve. Takođe se smatra kritičnom imovinom za moskovske mogućnosti protiv pristupa, uskraćivanje područja u Baltičkom moru. To bi čak moglo da ugrozi slobodu manevara NATO-a u baltičkim državama, kao i u delovima Poljske.

Kurir.rs/19fortyfive