BRITANIJA DONOSI NOVI ZAKON O SEVERNOJ IRSKOJ: Da li nam predstoji novi spor Londona i Brisela?
Foto: Profimedia

bregzit

BRITANIJA DONOSI NOVI ZAKON O SEVERNOJ IRSKOJ: Da li nam predstoji novi spor Londona i Brisela?

Planeta -

Zakon koji će Britanci jednostrano izglasati sutra, a koji ukida neka od pravila iz trgovinskog sporazuma o Bregzitu koja su regulisala pitanje Severne Irske, neće prekršiti međunarodno pravo, tvrdi ministar Brendon Luis.

"Mera koju ćemo izneti sutra je unutar zakona, ono što ćemo učiniti je zakonito i ispravno je", rekao je Luis za Skaj njuz.

Kada je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, britanski premijer Boris Džonson dogovorio je protokol koji je omogućio Severnoj Irskoj da ostane unutar jedinstvenog evropskog tržišta kako bi se sačuvala otvorena granica sa Irskom, dogovorena Sporazumom na Veliki petak.

Bilo kakav unilateralni pokušaj Londona da zaobiđe taj dogovor mogao bi ponovno da rasplamsa spor sa EU.

Šin Fein, nacionalistička stranka koja je na izborima prošlog meseca postigla istorijsku pobedu u Severnoj Irskoj, danas je objavio da će Britanci bez sumnje prekršiti zakon unilateralnim promenama protokola.

Luis pak tvrdi da su te izmene potrebne jer protokol fundamentalno potkopava Sporazum na Veliki petak.

Ministar smatra da protokol otežava živote stanovnika Severne Irske, sprečava rad vladinih institucija i nije u skladu sa unutrašnjim tržištem Velike Britanije.

Luis nije želeo da kaže do kakvih će promena doći, ali je naglasio da će vlada izneti i pravni osnov po kom donose zakon.

Predsednica Šin Feina Meru Lu Mekdonald rekla je da London može da radi sa Dablinom i Briselom na poboljšanju primene protokola.

"Postoji volja ovde, volja za saradnju sa Evropskom komisijom, ali je britanska vlada to odbila", rekla je Mekdonald u Dablinu.

"Ona (Britanija) nije bila konstruktivna, krenula je destruktivnim smerom, a sad predlaže zakon koji će bez sumnje prekršiti međunarodno pravo", zaključila je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track