AMERIKA KONAČNO OGRANIČAVA KUPOVINU ORUŽJA: Obe stranke postigle dogovor, glavna promena se odnosi na mlađe od 21 godinu!
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

bravo

AMERIKA KONAČNO OGRANIČAVA KUPOVINU ORUŽJA: Obe stranke postigle dogovor, glavna promena se odnosi na mlađe od 21 godinu!

Planeta -

Bajden je pozvao američke zakonodavce da brzo donesu sporazum o promeni uslova za kupovinu oružja na njegov sto, dok je grupa senatora u nedjelu objavila ograničeni dvostranački okvir kao odgovor na prošlomesečne masovne pucnjave.

Predloženi sporazum predstavlja skroman napredak koji nudi umerena ograničenja u upotrebi oružja uz pojačavanje napora za poboljšanje bezbednosti u školama i programima mentalnog zdravlja.

Međutim, sporazum je daleko od teških koraka koje su Bajden, mnoge demokrate, zagovornici reforme naoružanja i američki građani dugo tražili. Na primer, nema predloga da se zabrani jurišno oružje, kako su aktivisti želeli, niti da se starosna granica za kupovinu poveća sa 18 na 21 godinu.

Značajno je da „načelni dogovor” ima podršku najmanje 10 republikanskih senatora, što je dovoljno da u Domu dostigne cenzus od 60 glasova i nadmaši filibaster.

Sporazum ima za cilj da učini dostupnim evidenciju maloletnih kupaca oružja mlađih od 21 godine kada se vrše prethodne provere.

Sporazum bi ponudio novac državama za primenu zakona koji omogućavaju privremeno oduzimanje oružja od ljudi za koje se smatra da su potencijalno nasilni, kao i za jačanje programa bezbednosti u školama i mentalnog zdravlja.

Bili bi preduzeti i drugi koraci, uključujući zahtev da više trgovaca oružjem dobiju dozvole od saveznih dilera, što znači da bi morali da sprovode proveru prošlosti kupaca, prenosi Gardijan.

Sporazum je usledio nakon nedelja intenzivnih pregovora između podeljenih grupa senatora, predvođenih Krisom Marfijem iz Konektikata sa demokratske strane, i republikanaca Džonom Korninom iz Teksasa.

U saopštenju, dvostranačka grupa zakonodavaca je rekla da mere obezbeđuju „neophodne resurse za mentalno zdravlje, poboljšavaju bezbednost u školi i podršku učenicima i pomažu da se opasni kriminalci i oni koji su proglašeni mentalno bolesnima spreče da kupuju oružje“.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track