Profesor istorije sa Jejla Timoti Snajder tvrdi da je blokada Crnog mora koju sprovode ruske snage u Ukrajini zapravo ratni plan kako bi se "generisale izbeglice" koje bi destabilizovale Evropsku uniju.

"Putinov plan gladi treba da stvori izbeglice iz Severne Afrike i Bliskog istoka, oblasti koje obično hrani Ukrajina. To bi izazvalo nestabilnost u EU", naveo je Snajder na Tviteru.

Zbog sukova, ukrajinske luke na Crnom moru su zatvorene, što je dovelo do zastoja u izvozu hrane i izazvalo zabrinutost širom sveta budući da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika žitarica.

Kurir televizija 112. DAN RATA U UKRAJINI Bitka za centar Severodonjecka

Snajder je takođe upozorio da će, ako se ruska blokada nastavi, "destine miliona tona hrane istruliti u silosima" a milioni u Africi i Aziji će "gladovati".

Ujedinjene nacije upozorile su ranije da su milioni ljudi, naročito u podsaharskoj Africi ugroženi zastojem u isporukama hrane, a da je najalarmantnije u Jemenu, nigeriji, Južnom Sudanu i Etiopiji.

Svetski program za hranu UN nedavno je upozorio da će svet "marširati ka gladi" ako se ukrajinske luke ne otvore.

Rusija je više puta navela da su spremni da obezbede bezbedan transport ukrajinskog žita preko Crnog mora, pod uslovom da Kijev očisti mine koje je postavio po morskom dnu.

Profesor Snajder je takođe izrazio zabrinutost da Putin ima "plan gladi" i da mu je "naredna faza rata u Evropi izgladnjivanje zemalja u razvoju".

"Užas Putinovog plana gladi je toliko velik da je teško prihvatiti ga. Zaboravljamo koliko je važna hrana u politici", naveo je Snajder i dodao da je "svetskja glas neophodna pozadina ruske propagandne kampanje protiv Ukrajine. Masovne smrti su potrebne za kontekst propagande".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs