PRVI PORAZ KORONA MERA: Francuski opozicionari u parlamentu oborili kovid propusnice! Šamar Makronu! VIDEO
Foto: Profimedia

odlučno

PRVI PORAZ KORONA MERA: Francuski opozicionari u parlamentu oborili kovid propusnice! Šamar Makronu! VIDEO

Planeta -

Francuska vlada pretrpela je prvi poraz u parlamentu nakon što je vladajuća partija predsednika Emanuela Makrona izgubila većinu na izborima prošlog meseca. Posle kasnonoćne debate, opozicioni poslanici su odbacili predlog da se vladi daju ovlašćenja da vrati zdravstvenu propusnicu za Covid na granicama.

Rasprava u Narodnoj skupštini o zdravstvenom zakonu za borbu protiv pandemije korona virusa počela je u ponedeljak i trajala je do utorka uveče.

Poslanici vladajuće stranke govorili su o "atmosferi poput fudbalske utakmice" gde su govornici rutinski uzvikivani.

Prvi član zakona usvojen je u skupštini sa 221 glasom za i 187 protiv.

Ovo omogućava vladi da nastavi da prikuplja zdravstvene podatke o skrining testovima (SI-DEP uređaj) i vakcinaciji do 31. januara, umesto 31. marta planiranog u originalnoj verziji.

Druga dva preostala člana, o modalitetima parlamentarnog praćenja, spojena su u jedan.

Međutim, opozicioni poslanici krajnje desničarskog Nacionalnog mitinga (RN), desničarskih republikanaca (LR) i levog saveza NUPES predvođenog krajnje levičarskom Francuskom Unbouedom (LFI) odbacili su drugi član o graničnoj kontroli. , jedan od ključnih delova zakona.

Sa 219 glasova za i 195, poslanici su odbili vladi mogućnost da zahteva od putnika da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativan test na Covid-19 pri ulasku ili izlasku iz Francuske nakon 1. avgusta kada ističe aktuelno vanredno stanje.

Odredba koja dozvoljava da se propusnica traži za maloletne putnike ranije je odbijena.

Premijerka Elizabet Born osudila je opstrukciju, a saveznici su pokušali da naglase kako su se takozvani "ekstremi" - krajnja desnica i tvrda levica - udružili.

„Sat je ozbiljan“, rekla je premijerka Elizabet Born na Tviteru. „Okupljanjem da glasamo protiv mera zaštite Francuza od Covida, LFI, LR i RN sprečavaju svaku graničnu kontrolu suočenih sa virusom. Prošla neverica na ovom glasanju, boriću se da duh odgovornosti prevlada u Senatu“.

Novi francuski ministar zdravlja Fransoa Braun rekao je da je sramota što je "splet okolnosti" naveo zakonodavce da odbace jednu od ključnih mera teksta, koja za njega predstavlja "izbor kolektivne i individualne odgovornosti".

„Nastaviću da se borim, da ubeđujem, od danas popodne u Senatu (...) da se ove odredbe moraju braniti, (...) da i dalje štitimo francuski narod“, izjavio je on u sredu radiju RTL, pozivajući se na činjenica da predlog zakona tek treba da ratifikuje Gornji dom.

Francuska se trenutno suočava sa sedmim talasom zaraze Covid-19 sa zabrinutošću oko toga kako će se zdravstveni sistem nositi. Braun je pokrenuo „fleš misiju“ kako bi pomogao zdravstvenim centrima da se bolje nose sa prilivom hitnih slučajeva tokom letnjeg perioda.

„Okolnosti obavezuju vladu da sluša opozicione stranke, što u ovom trenutku ima nekoliko poteškoća u tome“, rekao je u sredu ujutru za Sud Radio poslanik najviših republikanaca Olivije Marle.

Najviša poslanica tvrdolevičarske stranke LFI, Mathilde Panot, nazvala je poslanike vladajuće stranke "Plejmobili" - što je uvreda u poređenju sa neživim igračkama.

„Parlament je uradio svoj posao, opozicija je uradila svoj posao“, rekao je u sredu zamenik RN Sebastijen Šenu i potpredsednik Skupštine za Frans info, slaveći, kako je rekao, tekst bez kičme.

„Vratili smo našu slobodu“, nastavio je on, dodajući da „vlast ne može sve da radi buldožerom kao što je radila poslednjih pet godina“.

Takođe je ukazao da bi ova pobeda mogla da otvori put zdravstvenim radnicima koji su odbili vakcinaciju da se vrate na svoja radna mesta.

U svakom slučaju, glasanje je naglasilo političke poteškoće sa kojima će se predsednik Emanuel Makron suočiti tokom svog drugog mandata nakon što je izgubio apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini tokom parlamentarnih izbora prošlog meseca.

Analitičari kažu da će morati da se osloni na desničarsku republikansku stranku čija će 62 poslanika biti ključna za donošenje zakona.

Kurir.rs/RFI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track