KINA POBESNELA ZBOG PLANA AMERIKE Protiv smo nezakonitih jednostranih sankcija
Foto: Profimedia

trgovina i ekonomija

KINA POBESNELA ZBOG PLANA AMERIKE Protiv smo nezakonitih jednostranih sankcija

Planeta -

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Peking potpuno protiv plana Vašingtona da uvede sankcije na isporuku ruske nafte Kini.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima u sredu da je Peking ''kategorički protiv takvih nezakonitih jednostranih sankcija'' SAD.

- Kina i Rusija ostvaruju normalnu trgovinsko-ekonomsku saradnju na principima jednakosti, uzajamne koristi i uzajamnog poštovanja, istakao je on.

Kineski diplomata je istakao da saradnja Pekinga sa Moskvom nije uperena ni protiv koga, dodajući da ''takođe neće tolerisati spoljno mešanje''.

Džao je ovo rekao nakon što je američki senator Marko Rubio u utorak predstavio nacrt zakona kojim bi se uvele sankcije svim subjektima koji osiguravaju ili registruju tankere, isporučuju naftu ili tečni prirodni gas (LNG) iz Rusije. Prema Rubiju, Peking podržava tekuću specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini tako što kupuje bnaftu od nje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio početak specijalne operacije za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine nakon zahteva prozvanih republika Donbasa da ih zaštite od provokacija Kijeva.

Komentarišući sankcije koje su zapadne zemlje uvele Moskvi u vezi sa njenom specijalnom operacijom u Ukrajini, Putin je u više navrata naglašavao da su sankcije – posebno u vezi sa uvozom nafte i gasa iz Rusije – već imale negativan efekat na one koji su ih uveli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track