Američka ekonomija je ponovo zabeležila pad i to u poslednja tri meseca zardeom zbog čega je još uvek nezvanično oglašen alarm da sledi recesija.

Ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da je bruto domaći proizvod (BDP) opao po godišnjoj stopi od 0,9% u drugom kvartalu nakon pada po godišnjoj stopi od 1,6% u prva tri meseca.

Loše vesti će biti veliki udarac za Bajdenovu administraciju dok se priprema za tešku izbornu sezonu na sredini mandata. Zvaničnici Bele kuće pokušali su da suzbiju razgovore o recesiji, tvrdeći da su mnogi delovi ekonomije i dalje jaki.

Stopa rasta je u značajnoj suprotnosti sa snažnim godišnjim povećanjem BDP-a od 6,9 odsto zabeleženim u poslednjem kvartalu 2021. godine kada se privreda oporavila od gašenja pandemije.

Brz tempo rasta doprineo je rastućoj inflaciji – koja je sada na vrhuncu od 40 godina – i odluci Federalnih rezervi da naglo povećaju kamatne stope kako bi snizile cene.

Potrošnja – najveći pokretač ekonomije – usporila je tokom kvartala, ali je ostala pozitivna, rastući 1% na godišnjem nivou. Stambene fiksne investicije, ili izgradnja kuća, pale su za 14% na godišnjem nivou, a usporavanje poslovnih zaliha, robe proizvedene, ali preduzeća još uvek nije prodata, smanjilo je broj BDP-a.

Dve četvrtine negativnog rasta BDP-a se široko smatraju signalom da je privreda otišla u recesiju. Ali Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) je zvanični arbitar kada recesije počinju i kada se završavaju. Iako će brojke o BDP-u igrati u konačnoj presudi NBER-a, on takođe razmatra širi spektar ekonomskih faktora, uključujući tržište rada, i malo je vjerovatno da će uskoro donijeti odluku.

„Pad BDP-a od 0,9% na godišnjem nivou u drugom kvartalu je razočaravajući, ali ne znači da je privreda u recesiji“, rekao je Endru Hanter, viši američki ekonomista u Capital Economics. „Ipak, detalji pokazuju da više stope i rastuća inflacija opterećuju osnovnu potražnju, a mi očekujemo samo prigušeni oporavak ekonomskog rasta u drugoj polovini godine.

U međuvremenu, pritisak na Bajdenovu administraciju ostaje. Istraživanja o poverenju potrošača padaju kako strahovi od recesije rastu, a ukupni i ekonomski brojevi anketa Džoa Bajdena trenutno su na najnižim nivoima njegovog predsedništva.

U saopštenju, Bajden je rekao da „nije iznenađenje što se ekonomija usporava dok Federalne rezerve deluju da smanje inflaciju. Ali čak i dok se suočavamo sa istorijskim globalnim izazovima, mi smo na pravom putu i ​​kroz ovu tranziciju ćemo proći jači i sigurniji.”

Republikanci su uzvratili da izveštaj pokazuje da „nepromišljena ekonomska politika demokrata uništava našu ekonomiju“.

Kurir.rs/Guardijan