Bauk, bauk ruske podmornice i dalje kruži Sredozemljem. Sve više medija u regionu prijavljuje da su videli rusku nukelarnu podmornicu kako isplivava na površinu., kako je iznenadila NATO stratege i spremna za udar. Međutim od podmornice ni traga ni glasa i dalje je u dubinama modrim Mediterana.

Doduše više nije kod Malte, nego kod Sicilije, ali je to.

Sve znamo o toj podmornici, ali zapravo o njoj ništa ne znamo. Naval njuz je u sovm tekstu naveo nekoliko tipova uskih podmornica, dok Rusi s druge strane negiraju da je bilo kakva nuklearna podmornica u Mediteranu. Zapravo podmornica jeste, ali Projekat 636.6 Varšavjanka jeste, odnosno kako je još zovu i unapređena podmornica klase Kilo. Na zapadu ih zbog niske akustične emisije nazivaju „black hole“ crna rupa.

A šta o svemu tome kaže Italijanska mornarica?

"Ruska podmornica će proći blizu Sicilije, u Sredozemnom moru. U vezi sa onim što se pojavilo u štampi u vezi sa pasusom, Generalštab precizira da su „pokreti ruskih jedinica na Mediteranu poznati”. „Konkretno, predmetna podmornica obavlja tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet priobalnih država“, objasnio je italijanski Generalštab.

Inače Italijanska mornarica već nekoliko dana u Blizni Sicilije i Malte drži nekoliko podmornica, kao i moranričke patrolne avione, a u subotu i nedelju pojavili su se i američki P-8 Posejdon.

Kurir.rs/A.Mlakar