NIKAKO NE DIRAJTE STRANCE! Bizarno upozorenje kineskih zvaničnika zbog pojave majmunskih boginja
Foto: LIU JIN / AFP / Profimedia

paranoja

NIKAKO NE DIRAJTE STRANCE! Bizarno upozorenje kineskih zvaničnika zbog pojave majmunskih boginja

Planeta -

Prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja u Kini rezultirao je upozorenjem lokalnom stanovništvu da ne diraju strance.

Glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Vu Žunjou upozorio je stanovništvo da su stroge mere borbe protiv koronavirusa do sada sprečile širenje majmunskih boginja, ali da je jedan slučaj ipak "probio barijeru".

Oboleli je otkriven u jugozapadnoj opštini Čongking. Došao je iz inostranstva i bio je u obaveznom karantinu zbog kovida kada je otkriveno da je zaražen majmunskim boginjama. Lokalne vlasti nisu navele da li je reč o strancu ili kineskom državljanu.

Slučajevi majmunskih boginja, koje izazivaju simptome slične gripu i čireve po koži, počeli su da se pojavljuju širom sveta u maju.

Vu je nakon prvog potvrđenog slučaja jasno dao do znanja da je potrebno i važno ojačati praćenje i prevenciju majmunskih boginja, pojašnjavajući da je rizik od širenja bolesti najveći na međunarodnim putovanjima i bliskim kontaktom.

Preporuka da se ne dodiruju sa strancima izazvala je podeljena mišljenja među stanovništvom.

Neki su pohvalili njegov savet kao razuman, a neki su izrazili olakšanje što nisu imali kontakte sa strancima.

Deo je pak ovakvu preporuku kritikovao kao štetnu i diskriminišuću, podsetivši na prve dane pandemije kada su ljudi u inostranstvu iz straha da se ne zaraze izbegavali sve Kineze.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track