ISPRAVKA Tvrdnje o neuobičajenoj koloni na rusko-finskoj granici nisu tačne i snimci nisu nastali na dan objave mobilizacije
Foto: Printscreen/Twitter

ISPRAVKA Tvrdnje o neuobičajenoj koloni na rusko-finskoj granici nisu tačne i snimci nisu nastali na dan objave mobilizacije

Planeta -

Iako je naš portal 21.9.2022 objavio tekst pod nazivom "BESKRAJNA KOLONA VOZILA NA RUSKO-FINSKOJ GRANICI? Nakon Putinovog govora počelo masovno bežanje iz Rusije! (VIDEO)" analizom fekt-čekera utvrđeno je da informacije iz teksta i tvitova koji su se našli u tekstu predstavljaju dezinformaciju, te ih ovim putem ispravljamo.

Iako se u tekstu tvrdilo da navodni snimak sa rusko-finske granice prikazuje "dugačku kolonu automobila, nakon što je jutros predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju i podršku referendumima u četiri okupirana ukrajinska regiona", analizom je utvrđeno da su snimci nastali ranije, odnosno pre odluke Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji.

U članku portala Euronews koji se bavio analizom ovog snimka navedeno je da je videosnimak na internetu zapravo prvi put objavljen 19.9.2022. godine, odnosno dva dana pre Putinove najave o mobilizaciji, koja je objavljena 21.9.2022. godine. Takođe autor snimka tvrdi da je usnimljen "nekoliko nedelja ranije".

"Rusko-finska granica! Pretpostavljam da će ovo postati najduža saobraćajna gužva u istoriji! Zanima me da li će se Finska zatvoriti ako se juriš nastavi", glasio je opis uz sporni snimak.

Finska granična služba potvrdila je da se radilo o gužvi na graničnom prelazu koja je normalna za to doba godine.

Ista služba navela je i da ne postoje kolone od 30 kilometara te da su kolone u sredu, 21.9. na dan Putinove najave mobilizacije, bile duge svega 250 metara.

Direktor Ministarstva spoljnih poslova Finske Vil Kantel takođe je 21. septembra na Twitteru napisao da informacije o dugim redovima na granici između Rusije i Finske nisu tačne, da je situacija na granici normalna i da videosnimci ne prikazuju trenutno stanje, prenosi Raskrinkavanje.ba.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track