RAZBIJENA ĆELIJA KULTA U MEKSIKU: Bivši agenti Mosada izvukli grupu dece iz kandži "jevrejskih talibana" koji operišu i u regionu
Foto: Printscreen/YouTube

čisto srce

RAZBIJENA ĆELIJA KULTA U MEKSIKU: Bivši agenti Mosada izvukli grupu dece iz kandži "jevrejskih talibana" koji operišu i u regionu

Planeta -

Meksička policija izvukla je iz džungle na bezbedno grupu dece i starijih tinejdžera koji su bili pripadnici jevrejske sekte Lev Tahor za koju se veruje da se bavi trgovinom maloletnika.

Kako prenosi BBC, deca koja su utekla iz kandži "Čistog srca" sada su na putu za Izrael gde imaju porodice.

Lev Tahor (hebrejski za čisto srce) poznat je po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima članovima. Zalažu se za dečje brakove, izriču oštre kazne čak i za manje prestupe i zahtevaju od žena i devojčica od tri godine da se potpuno prikriju odorom. Zbog toga toga su dobili nadimak "jevrejski talibani".

Policija je u petak ujutro ušla u imanje 17,5 km severno od Tapačule u državi Čijapas.

Izvor povezan sa operacijom rekao je da su dečaci i devojčice brzo odvojeni od ostatka grupe iz straha da ih ostali članovi grupe ne napadnu.

Meksička policija radila je zajedno sa četvoročlanim dobrovoljačkim timom iz Izraela, uključujući bivše agente Mosada, u planiranju i izvođenju operacije. Čitava operacija pokrenuta je pre oko dve godine kada je rođak jednog od pripadnika kulta zamolio jednog od bivših izraelskih agenata za pomoć.

Tim je putovao između Izraela i Gvatemale, gde je ogranak živeo od 2014. godine, obavljajući operacije nadzora i radeći sa lokalnim vlastima, organima za sprovođenje zakona i gvatemalskim privatnim istražiteljem. U januaru je oko 40-50 članova ilegalno prešlo u Meksiko, gde su i dalje praćeni, nastanivši se u džungli severno od Tapačule.

Lev Tahor je osnovao u Izraelu 1988. godine rabin Šlomo Helbrans, koji se kasnije preselio u SAD. Odležao je dve godine zatvora nakon što je osuđen za otmicu 1994. i utopio se u Meksiku 2017.

Sa oko 350 članova, Lev Tahor je bio primoran da se seli iz zemlje u zemlju poslednjih godina nakon što je bio pod nadzorom lokalnih vlasti. Sekta je trenutno razvučena između Izraela, SAD, Severne Makedonije, Maroka, Meksika i Gvatemale. Između 70-80 članova je još uvek u Gvatemali.

Iako se grupa često opisuje kao ultra-ortodoksna, ona sledi sopstvene skupove pravila i izraelski je sud proglasio "opasnim kultom“.

Njeni lideri negirali su kršenje lokalnih zakona i kažu da je grupa na meti zbog svojih uverenja.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track